Országok ugrottak egymásnak Taylor Swift koncertjei miatt

SWIFT, Taylor
Taylor Swift amerikai énekesnõ-dalszerzõ Melbourne-ben lép fel az Eras Tour elnevezésû koncertkörútja során 2024. február 16-án
Fotó: Joel Carrett
Vágólapra másolva!
Belföldön komoly vitákat váltott ki, más országokkal való viszonyát pedig megterhelte Szingapúrnak az, hogy kizárólagos szerződést kötöttek Taylor Swift menedzsmentjével a szupersztár városállami fellépésére. Más országokban úgy vélik: ezzel Szingapúr egyoldalúan lefölözi azt a gazdasági hasznot, amit az énekesnő fellépése eredményez.
Vágólapra másolva!

Február közepe óta pletykálták, most Szingapúr miniszterelnöke hivatalosan megerősítette: zárt ajtók mögött állapodtak meg Taylor Swift koncerszervezőivel arról, hogy az énekesnő Eras című turnéjával kizárólag Szingapúrban lép fel a térségben. 

A kizárólagos szerződés azt jelenti, hogy Délkelet-Ázsia többi országából a városállamba kell utaznia annak, aki szeretne bejutni Swift valamelyik koncertjére.

Az amerikai énekesnő márciusban hat alkalommal lép fel előadásával: 2-án, 3-án, 4-én, 7-én, 8-án és 9-én.

Az exkluzivitást biztosító megállapodást merész kormányzati lépésnek értékelte egy kommunikációs szakértő, és valóban, a kormány hideget-meleget egyaránt kap érte.

A botrány előszele az volt, amikor Thaiföld miniszterelnöke azzal vádolta meg Szingapúrt, hogy az 2-3 millió dollárral támogatja Swift nemzetközi koncertszervezőit fellépési alkalmanként azért, hogy a produkciót Szingapúron kívül ne vigyék más délkelet-ázsiai országba. A városállam kormánya egészen mostanáig tagadta vagy nem reagált az állításokra. Most viszont elismerte a támogatás tényét. Bár azt a kormányzati megszólalók hangsúlyozták belföldi politikai ellenfeleik felé, hogy a támogatás összeg jóval kisebb volt annál, "mint amennyit sokan elképzelnek."

Az énekesnő egy fiatal rajongójával a márciusi 2-i szingapúri fellépésen:

image

A diplomáciai feszültség azonban minden bizonnyal még fennmarad. Egy magas rangú fölöp-szigeteki politikus szerint Szingapúr lépése "nem olyasmi, amit jó szomszédságban lévők tesznek". Ráadásul akár több, a térség országai közötti kereskedelmi és együttműködési megállapodást sérthet.

A közeli államok felháborodása mögött az húzódik, hogy a Swift-koncertek kizárólagosságával Szingapúr kisajátítja magának azok gazdaságélénkítő hatásait.

Egy számítás szerint az énekesnő hat előadása 260-372 millió dollárt (kb. 94-134 milliárd forint) tesz hozzá Szingapúr gazdaságához. A koncertek közönségének 70 százaléka viszont a környező országokból érkezik, a legtöbben Malajziából.

A szingapúri szállások átlagos árai nagyjából a másfélszeresükre emelkedtek az előadások napjaira, a fellépések viszont így is teltházasak lesznek. 

Ahogy az Origo megírta, Swift Eras turnéja a várakozásokat is jócskán túlszárnyaló siker lett. Jelenleg ez a legjövedelmezőbb könnyűzenei koncertkörút a történelemben. Több elemzés született már arról, hogy azokban a városokban, ahol Swift fellép, a rajongók annyi pénzt költenek, hogy az már a GDP-ben is kimutathatóvá válik, főleg a kisebb országokban.

Taylor Swift Eras turnéja Szingapúron kívül egész Ázsiát tekintve csak Japánban volt látható, még február elején.