Az egész lakást pénz borítja: így éltek a milliomos adócsalók Angliában

Vágólapra másolva!
Lelepleződtek az Egyesült Királyság valaha volt legnagyobb segélycsalói, akik 6.000 hamis kérelemmel 54 millió fontot loptak el adófizetőktől.
Vágólapra másolva!

Bűnösnek vallotta magát egy öt férfiból és egy nőből álló bűnbanda, miután kiderült, hogy 54 millió fontot loptak el a brit adófizetőktől egy "ipari méretű" juttatási csalás keretében. A bolgár állampolgárságú 38 éves Galina Nikolova, a 27 éves Stoyan Stoyanov, az 52 éves Tsvetka Todorova, a 33 éves Gyunesh Ali és a 26 éves Patritsia Paneva pénzmosás és csalás vádjával állt a bíróság elé, méghozzá egy olyan ügy miatt, amit a Crown Prosecution Service (CPS) az Angliában és Walesben valaha feltárt legnagyobb juttatási csalásaként jellemzett.

image

A Wood Green koronabíróságon elhangzottak szerint a bűndanda 2016 októbere és 2021 májusa között több ezer hamis kérelmet nyújtott be az úgynevezett általános támogatásra (universal credit). Ez a nagyon alacsony jövedelműek, vagy a munkanélküleik által havi rendszerességgel igényelhető támogatási forma az Egyesült Királyságban. Tettükhöz még élő, vagy már meghalt személyek neveit használták fel. Ezeket a követeléseket egy sor hamisított dokumentummal támasztották alá, beleértve a fiktív bérleti szerződéseket, hamisított bérjegyzékeket, és hamisított háziorvosi, munkaadói iratokat is. Ha a kérelmeket elutasították, a csalók újra és újra megpróbálták, amíg el nem fogadták őket. 

image

A vizsgálat három londoni "segélygyárat" azonosított, ahol a segélykérelmeket írhatták. Ezeket a cégeket elvileg arra hozták létre, hogy segítsenek a hozzájuk fordulóknak a nemzeti biztosítások, és az egyéb őket megillető jogosultságok megszerzésében. Miután azonban a kérelmezők rajtuk keresztül benyújtották a juttatásokra vonatkozó igényüket, a bűnbanda magánál tartotta az így szerzett összegeket. A csalárd követelésekből származó pénzt aztán tisztára mosták, és készpénzre váltották. 

image

A vádlottakat először 2021. május 5-én tartóztatták le, és a segélygyáraikat is alaposan átkutatták. A házkutatások során több száz hamis dokumentumokat tartalmazó "igénylési csomagot" találtak és foglaltak le, de találtak ezeken a helyszíneken bevásárlótáskákba és bőröndökbe tömött készpénzkötegeket, egy luxusautót és dizájnerárukat, köztük órákat, kabátokat és szemüvegeket is. 

image

A nyomozás során az öt vádlott egyikét, Ali-t szabadlábra helyezték, aki Bulgáriába menekült, de 2023. február 25-én kiadták az Egyesült Királyságnak, hogy bíróság elé álljon. Amikor szembesültek a nagy mennyiségű terhelő bizonyítékkal, a vádlottak mindannyian bűnösnek vallották magukat. 

image

"Ez az ügy a valaha Angliában és Walesben a bíróságok elé került legnagyobb juttatási csalás miatt indított büntetőeljárás" - nyilatkozta Ben Reid, a CPS speciális ügyésze.

A vádlottak több éven keresztül követték el az ipari méretűvé hatalmasodott csalásorozatukat, amivel az általános támogatás rendszerét kihasználva több mint 50 millió fontjába került az adófizetőknek. A szervezett bűnözők több ezer hamis kérelmet benyújtva a társadalom legkiszolgáltatottabbjainak védelmére és megsegítésére szánt kormányzati forrásokból gazdagodtak meg. A pénzüket dizájner ruhákra, órákra, luxusnyaralásokra sőt még egy csúcskategóriás Audi sportkocsira költötték. Gazdagságukkal pedig szégyentelenül hencegtek a közösségi médiumok platformjain. Egy másik, a banda által felvett klipben az látható ahogy egyikük 20 fontos bankjegyek halmaival árasztotta el a lakását, miközben egy nő négykézláb kapkodta fel őket.

image

Paul Maynard parlamenti képviselő, a segélyezési csalások elleni küzdelemért felelős miniszter az alábbiakat nyilatkozta az ügy kapcsán: "Nyomozóink fáradhatatlanul dolgoznak a segélycsalók elfogásán, ami az 1,3 milliárd font megtakarítására irányuló tervünk része."

A brit kormány most egy olyan javaslaton dolgozik, ami lehetővé tenné a Munkaügyi és Nyugdíjügyi Minisztérium számára, hogyolyan adatokat kérjen harmadik felektől, például bankoktól, amelyek potenciális juttatási csalásra utaló jeleket mutathatnak, és amelyekkel az adófizetők akár 600 millió fontot is megtakaríthatnak a következő öt évben.