Bojkottálhatják Spanyolországot a britek

Vágólapra másolva!
Új utazási szabályok szerint biztosítékot kérnek a britektől a spanyolok: mostantól minden brit turistának bizonyíthatóan rendelkeznie kell minimum 97 fonttal (mintegy 45.000 forinttal) naponta a náluk töltött teljes időtartam alatt. Ez azt jelenti tehát, ha egy négytagú család 7 napig marad Spanyolországban, akkor összesen 2.716 fontjuknak kell lennie legalább.
Vágólapra másolva!

Nagyon feldühítette a briteket, amikor szembesültek Spanyolország új utazási szabályzatával, miszerint minden turistának naponta legalább 97 fonttal kell rendelkeznie, ha idelátogatnak. Ez ugyanis veszélybe sodorta sokuk idei tervezett nyaralását. 

A spanyol kormány mostantól megköveteli a brit turistáktól, hogy igazolják, elegendő (de minimum 97 fontnyi) pénzzel rendelkeznek az ott tartózkodásuk ideje alatt. Ezt már a reptéren is tudni kell igazolni, ha ez nem sikerül, akkor megtagadhatják a belépést Spanyolországba, és még az utazásra fordított összeg is elveszik. 

Costa del Sol
Costa del Sol
Fotó: Wikipedia

A friss rendelet előírja, hogy a látogatóknak az utazás minden napjára legalább 97 fontot (mintegy 45.000 forinttal) kell magával vinne. Ez azt jelenti, hogy ha egy négytagú család hét éjszakára érkezik ide, akkor összesen legalább 2.716 fontot kell erre a célra elkülönítenük a bankszámlán - ez megvalósulhat úgy is, hogy fejenként 679 font van a számlájukon. Ez a szabályzat abban az esetben is érvényes, ha all inclusive üdülést foglaltak, és nem terveznek étkezésre, italokra vagy látnivalókra költeni.

A Birmingham Live értesülései szerint emiatt egyre több brit fogadta meg, hogy soha többé nem tér vissza Spanyolországba. "Ha az ország összefogna és bojkottálná Spanyolországot más mediterrán országok javára, három hónapon belül könyörögnének, hogy jöjjünk vissza, hiszen ezt már a spanyol gazdaság is megérezné" - vélte egy brit lakos. 

Costa Brava
Costa Brava
Fotó: Wikipedia

"Szavazzunk és Spanyolország helyett válasszunk olyan úticélt, ahol a pénzünk mellett minket is szívesen látnak. Ha tömegesen cselekszünk így, az ország végre megérzi, hogy a gazdasága mennyire függ a turizmustól, mi pedig akár szebb helyszíneket is felfedezhetünk" - tanácsolta másvalaki. 

Az Egyesült Királyság külügyminisztériumának tájékoztatása szerint a Spanyolországba utazni vágyó briteknek a Brexit óta megváltozott utazási szabályok miatt extra dokumentációkat is magukkal kell vinnük. A korlátozások értelmében a schengeni térség országaiba - köztük Spanyolországba, Görögországba és Portugáliába - utazó britek a határellenőrzés során további ellenőrzésekkel szembesülhetnek.
A Spanyolországba utazó briteket ezek szerint arra kérik, hogy legyen náluk egy érvényes retúr- vagy továbbutazási jegy, mutassák fel a szállásfoglalásukat, illetve barátaik / családtagjaik meghívását, ha náluk fognak aludni. A turisták bemutathatják a foglalásukról szóló nyomtatott nyugtát, vagy a telefonjukon lévő e-mailt. Ezeket a bizonyítékokat már a repülőtéren fel kell tudniuk mutatni a hatóságoknak.