Először nyítják meg II. Erzsébet királynő kedvenc birtokát a turisták előtt

Vágólapra másolva!
III. Károly király rendelkezésére immár a Balmoral-i kastély teljes belső tereit is megnyitották a nyilvánosság előtt, a belépőjegy ára igen borsos, 150 font (mintegy 70.000 forint), ami még egy igazán különleges délutáni teázást is magában foglal.
Vágólapra másolva!

"Nagy örömmel jelentjük be, hogy fennállása óta most először elindítjuk a kastély belső túráit The Balmoral Experience néven" - jelent meg a szenzációs hír Balmoral hivatalos honlapján. "Ismerje meg a helyszínen, közvetlen közelről a palota történetét és örökségét tapasztalt idegenvezetők kalauzolásában a kastély számos gyönyörű szobáján keresztül. Így már Ön is megértheti, hogy miért olyan különleges hely Balmoral - a királyi család közkedvelt és ünnepelt felföldi otthona."

Balmoral Castle, Aberdeenshire, Scotland.
A Balmoral-i kastély
Fotó: Getty Images

A híres rezidenciát 1855-ös felépülése óta most először tették teljes egészében bejárhatóvá, korábban a turizmus számára csak a külső birtok és a bálterem volt nyitva, méghozzá csupán 17,50 fontos áron. A bálterem annak is köszönhette népszerűségét, hogy ide helyezték II. Erzsébet megboldogult királynő koporsóját. Az idén nyáron induló új kiscsoportos túrák azonban már minimum 100 fontba kerülnek, de ha valaki a délutáni teázással egybekötött kastélylátogatást választja, akkor 150 fontot kell fizetnie. Az eladásra kínált jegyek egyébként limitálva lesznek, naponta ugyanis maximum 40 darabot fognak értékesíteni. 

image

A vendégek viszont a borsos jegyárért különleges bepillantást kaphatnak a király és a királynő által használt szobákba, két étkezőbe, a szalonba, az előcsarnokba, sétálhatnak a Vörös folyosón is, ahol Károly király az év elején találkozott Rishi Sunak miniszterelnökkel.

A kezdeményezés állítólag összhangban van a király azon kívánságával, hogy nyissák meg több hivatalos rezidencia ajtaját is a nagyközönség előtt; a nyári túrák eleinte csak kísérleti jellegűek lesznek, hogy kiderüljön, hogyan bírja az épület a látogatók beáramlását.

Balmoral július 1 és augusztus 4 között lesz látogatható idén, és a hivatalos honlap szerint azt fogja bemutatni, hogy miért is szerette a királyi család generációkon át annyira ezt a birtokot. Augusztus 5-étől azonban ez lesz III. Károly király és feleségének a hivatalos nyári rezidenciája. 

A túrák során a vendégek a király és a királyné, valamint a királyi család más tagjai által használt szobák egy részét tekinthetik meg. Érdemes ellátogatni a kastélyba, mert kiállítják itt III.Károly néhány személyes műalkotását is, abból a nem titkolt célból, hogy még több látogatót csábítsanak az aberdeenshire-i birtokra.

image

Az aberdeenshire-i Balmoral kastély azóta a királyi család skót otthona, hogy Albert herceg 1852-ben megvásárolta Viktória királynő számára. A király egy hatalmas, gyűszűvirágos labirintus építését is elrendelte a birtokon -  ezt egy olyan labirintus ihletett, amelyben gyerekkorában Sandringhamben játszott.

A világ 2022 szeptemberében figyelt fel a birtokra, itt készült ugyanis az utolsó hivatalos fotó II. Erzsébet királynőről, aki itt is halt meg. 

image

Az egykori uralkodó nagyon szerette ezt a birtokot, őt, valamint a tágabb családot a közeli Ballater és Braemar városok lakói szomszédaiként tartották számon. Számos helyi vállalkozás kötődött a birtokhoz, mivel királyi engedélyt kaptak arra, hogy minden nyáron, amikor a királyi család az egész szezonra ideköltözött, többféle szolgáltatást is biztosítottak számukra.