Ezek a koncertfilmek hozták a legtöbb pénzt - van, amire nem is gondolt volna

Vágólapra másolva!
Igazán jövedelmező piaci rést találtak a gigasztárok: koncertjeikből filmet készítenek. Még közülük is kiemelkedik Taylor Swift, aki olyat talált ki, aminek köszönhetően óriási összeget tehetett zsebre. Igaz, pályatársai sem jártak rosszul. Mutatjuk, hogy melyek voltak eddig a legtöbb bevételt generáló koncertfilmek.
Vágólapra másolva!

Ahogy erről az Origo beszámolt, Taylor Swift idén csatlakozott a milliárdosok exkluzív tagjai közé, amit jelentős részben a brutálisan népszerű Eras turné koncertfilmjének is köszönhet. Ehhez az énekesnő zseniális jövőbelátása is hozzájárult, hiszen merészen úgy döntött, hogy olyan forgalmazási megállapodást köt erre a filmre, amivel kikerülte a nagy stúdiókat, és közvetlen szerződött a partnerekkel, szakítva ezzel a filmek kiadásának hagyományos produceri–forgalmazói modelljével, ezzel pedig rengeteg pénzt spórolt, így minden idők legnagyobb bevételét hozó koncertfilmje lett. A 10-20 millió dollárból készült film több mint 260 millió dollár bevételt hozott Swiftnek. Egyébként igazán kreatív volt a pophercegnő gardróbjának összeállítása is ezeken a koncerteken, a legszebbeket az Origo is bemutatta. 

image

Habár Swift nagyon magasra a tette a mércét, az Eras turnéból készült 3,5 órás koncertfilmjének majdnem 180 millió dolláros bevételével, azért mások sem jártak rosszul. 

Glee: The 3D Concert Movie (2011)

2011-ben a Glee zenés tévésorozat a nagyvászonra is elhozta lebilincselő energiáját a 3 dimenziós koncertfilmjével. A Kevin Tancharoen és Jennifer Arnold által rendezett film a sorozat sztárjainak - köztük Lea Michele, Chris Colfer, Cory Monteith és Dianna Agron - magával ragadó előadásait örökítette meg. A film a kulisszák mögötti felvételeket és a sorozat első és második évadának dalaiból összeállított setlistet tartalmazott. Habár eleinte egyáltalán nem volt magától értetődő a koncertfilm sikere, hiszen ennek révén a rajongók nagyjából ugyanazt a produkciót nézhették meg, amit a televízióban már láthattak, mégis 11,9 millió dolláros bevételt hozott.

image

Madonna: Truth Or Dare (1991)

Madonna epikus koncertfilmje azért is lehetett ennyire sikeres, mert ennek révén korábban soha nem látott betekintést engedett az életébe is. Az Alek Keshishian által rendezett film szűretlen és intim betekintést nyújtott Madonna világába a színpadon és azon kívül is, miközben az ellentmondásos Blond Ambition világ körüli turnéjára készült. A film fekete-fehér esztétikája, amely ellentétben áll a koncertek vibráló színeivel, jelentősen fokozta az intimitás és a sebezhetőség érzését. A Truth or Dare már a megjelenéskor azonnali kereskedelmi sikert aratott, sőt még a valóságshow-kra és a celebkultúrára is rányomta a bélyegét. A 4,5 millió dolláros költségvetésből a film 15 millió dolláros bevételt gyűjtött be az Egyesült Államokban. Tizenegy évig tartotta a legtöbb bevételt hozó dokumentumfilm rekordját.

image

Jonas Brothers: The 3D Concert Experience (2009)

A Jonas testvérek, a tizenéves korosztály szívtiprói egy igazán egyedi koncertfilmben örökítették mega hirtelen felemelkedésük örvényét. A Bruce Hendricks által rendezett film a trió Burning Up turnéjának krónikája, amely bemutatja a fiúk sármját és báját a színpadon, és bepillantást enged a magánéletükbe is. A film megjelenése egybeesett a Jonas Brothers népszerűségének csúcspontjával, zenéjük a slágerlisták élére került, arcuk pedig világszerte a magazinok címlapjait díszítette.

image

Renaissance: A Film By Beyoncé (2023)

Beyoncé (a Destiny's Child egykori énekesnője) generációjának egyik legnagyobb előadóművésze, így teljesen természetes, hogy hatalmas rajongótábora mindenre vevő, amiben ő szerepel, így arra is, hogy bármelyik koncertjét filmen keresztül is átélhessék. Queen Bey legújabb koncertfilmje, a Renaissance: A Film By Beyoncé, egy vizuális mestermű, amely intim betekintést nyújt az úttörő Renaissance World Tour (világkörüli turné) létrehozásába és kivitelezésébe. A filmet, amelyet maga Beyoncé rendezett és készített, 2023. december 1-jén mutatták be az Egyesült Államokban. A film érdekességét minden bizonnyal megdobta, hogy az énekesnő szintén híres férje, Jay-Z és gyerekeik is szerepelnek benne, valamint olyan szupersztárok is, mint Diana Ross, Megan Thee Stallion, Cardi B, Kendrick Lamar és Tracee Ellis Ross. 

Sürgőslenne, 7. Renaissance Beyoncé, Beyoncé RENAISSANCE WORLD TOUR - Kansas City
Beyoncé koncert közben
Fotó: Getty Images

Katy Perry: Part Of Me (2012)

Katy Perry 2021-ben megjelent koncertfilmje exkluzív betekintést nyújt a popszupersztár életébe és karrierjébe, miközben a nagysikerű California Dreams koncertjeivel járta a világot. A Dan Cutforth és Jane Lipsitz által rendezett filmben keverednek a koncertfelvételek, a kulisszák mögötti pillanatok és az őszinte interjúk, átfogó portrét nyújtva Perryről. A film anyagi sikere, amely több mint 25,3 millió dolláros bevételt hozott, jól tükrözte Perry vonzerejét a popkultúra ikonjaként.

image

One Direction: This Is Us (2013)

Az X-Faktor című brit televíziós énekverseny hetedik évadában való 2010-es debütálásuk óta a One Direction nevű fiúbanda folyamatosan szárnyalt egészen 2016-ig, amikor is szünetet tartottak. A Morgan Spurlock által rendezett koncertfilm mindenre kiterjedő betekintést nyújtott a hírnév felé vezető úton Niall Horan, Zayn Malik, Liam Payne, Louis Tomlinson és Harry Styles életébe. A This Is Us élő koncertfelvételeket tartalmaz a Take Me Home Tour londoni O2 Arénában tartott fellépésről, ahogy a fiúk X-Faktor előtti és utáni magánéletéből is. Ez eddig minden idők legtöbb bevételt generáló együttestől származó koncertfilmje, amit csak a hazai piacon 28,9 millió dolláros bevételt hozott. 

image

Hannah Montana és Miley Cyrus: Best Of Both Worlds Concert (2008) 

Ebben a koncertfilmben sikeresen keveredik egymással a Disney-csatorna világa a popzenével, méghozzá egy úttörőnek számító színházi előadásban. A Bruce Hendricks által rendezett 3D-s látványvilág a legnagyobb bevételt hozó kortárs zenei koncertfilm lett 2008-ban, amikor megjelent. A film Hannah Montana és tizenéves énje, Miley Stewart (Miley Cyrus) kettős életét mutatja be. De szerepelt még benne Miley apja, Billy Ray Cyrus és különleges vendégei, a Jonas Brothers is. A koncertfilm sikerét nagyrészt a Hannah Montana tévésorozat hatalmas népszerűségének köszönhette, amely világszerte hatalmas rajongótábort szerzett a gyerekek és fiatal felnőttek körében.

image

Michael Jackson’s This Is It (2009)

A pop koronázatlan királyának koncertfilmje nagyrészt annak köszönhette sikerét, hogy mindössze pár hónappal az énekes halála után kezdték vetíteni a mozikban, és ekkoriban még sokan a sztár elvesztését gyászolták, valamint hatalmas volt a kérdőjel a halála kapcsán is. A koncertfilm megható és intim betekintést nyújtott Michael Jackson régóta várt fellépésének előkészületeibe, a show-t a londoni O2 Arénában tervezték megtartani. A Kenny Ortega által rendezett dokumentumfilm túlmutatott egy hagyományos koncertfilmen, hiszen megmutatta azt is, hogy az énekes mennyire szereti a szakmáját, és mennyire profi benne. A film interjúkat, táncos meghallgatásokat, próbákat, backstagefelvételeket és a soha nem látott élő show-kra tervezett úttörő technikai elemeket tartalmaz. Annak ellenére is hatalmas siker lett, hogy többen is megpróbálták olyan pletykákkal lejáratni, miszerint a filmet azért készítették, hogy hasznot húzzanak Jackson halálából. 

image

Justin Bieber: Never Say Never (2011)

A Jon M. Chu által rendezett film Bieber 2010-es turnéjának koncertfelvételeit és a kulisszák mögötti intim pillanatokat örökítette meg, bemutatva azt is, hogyan lett a kanadai kisvárosi fiúból globális popikon. A filmben a Boyz II Men, Miley Cyrus, Sean Kingston és Snoop Dogg is közreműködött.

image

 

Forrás: The Richest