Ezek a legfinomabb alacsony cukortartalmú gyümölcsök

Vágólapra másolva!
A zöldségek mellett a gyümölcsök kiemelkedő táplálkozás-élettani szerepet töltenek be szervezetünk megfelelő működésében. A zamatosság és a frissesség mellett ugyanakkor a cukortartalom is fontos szempont lehet a fogyasztásuknál. Bemutatjuk a legfinomabb alacsony cukortartalmú gyümölcsfajtákat.
Vágólapra másolva!

A tavasz érkeztével egyre több szezonális gyümölcs közül válogathatunk. Ezek a vitamindús finomságok kedvező hatással vannak az egészségre, amit az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai is alátámasztanak: a szervezet naponta minimum 15 dekagramm friss gyümölcs fogyasztását javasolja.

Ugyanakkor a gyümölcsökkel cukrot is beviszünk a szervezetbe - szögezi le a Magyar Mezőgazdaság. Rosttartalmuknak hála, jóval kisebb kilengést okoznak vércukorszintünkben, mint a hozzáadott cukor, de azért érdemes vigyázni, nehogy túlzásba vigyük a fogyasztásukat.

 A napi energiabevitel maximum 10 százalékát teheti ki a cukor, ami nagyjából 50 grammot jelent. 

A túlzott cukorbevitel olyan betegségek kiváltó oka lehet, mint a diabétesz, az elhízás, vagy a szív-és érrendszeri problémák.

Az EatingWell segítségével bemutatjuk azt az 5 gyümölcsöt, amelyek a legkevesebb cukrot tartalmazzák.

Málna

5 gramm cukor/100 gramm gyümölcsben

Nem csak cukor, de energiatartalma is alacsony, így diétába is jól beilleszthető. Ráadásul 100 grammja 8 gramm rostot is tartalmaz, ezzel a málna az egyik legmagasabb rosttartalmú, ám alacsony cukortartalmú gyümölcs.

Málna
A málna az egyik legalacsonyabb cukortartalmú gyümölcs
Fotó: Couleur / Pixabay 

Magas vitamintartalma miatt ezt az egészséges gyümölcsöt gyakran nyersen fogyasztják, illetve lekvárként, kompótként, zseléként vagy szörpként kerül a konyhákban felhasználásra.

A cikk még nem ért véget!