Itt a bejelentés: bevezetik az új, aranyhoz kötött pénznemet

Vágólapra másolva!
Új, aranyfedezetű pénzt vezet be Zimbabwe. Az egykor világrekorder inflációval és jelenleg a világ legmagasabb jegybanki kamatával bíró országban nem sikerült stabilizálni a zimbabwei dollár helyzetét, így az új fizetőeszközzel adnának lendületet a gazdaságnak.
Vágólapra másolva!

Évek óta próbálja talpra állítani gazdaságát Zimbabwe. Ahogy az Origo korábbi összeállításában bemutatta, az egykor Afrika éléskamrájának hívott ország Robert Mugabe diktatórikus rendszere alatt a mezőgazdaság összeomlását követően elszegényedett, és a világtörténelem alighanem legnagyobb inflációját produkálta (2008-ban a becslések szerint a zimbabwei infláció 5 milliárd százalékos volt). Mugabe után az új kormány több kísérletet tett arra, hogy megerősítse a zimbabwei dollárt az amerikai dollárral szemben, ugyanis a lakosság és a cégek sem bíztak a helyi pénzben, és inkább az amerikai fizetőeszközt használták.

aranyrúd, illusztráció
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock  / Shutterstock 

Zim Gold az új pénz neve

2018-tól kezdődően a kormány több módon próbálta kikényszeríteni a zimbabwei dollár használatát, ezeket a módszereket például a Nemzetközi Valutaalap bírálta szokatlan, erősen kísérleti jellegük miatt. A pénzügyi stabilitás elérése érdekében most Zimbabwe új hivatalos fizetőeszközt vezet be: április 8-tól Zim Gold néven jelenik meg az új pénz. 

Ennek az a különlegessége, hogy 

fedezetét az ország aranytartalékához, valamint egyéb nemesfémkészletéhez, illetve más erős külföldi valutákhoz rendelik. 

Az amerikai dollárral szemben 13,56-os aránnyal váltják.

A Zim Gold (ZiG) bejelentése kapcsán az ország jegybankjának kormányzója azt is elmondta, hogy a jegybanki alapkamat mértékét egyetlen hatalmas vágással 20 százalékra csökkentik a korábbi 130 százalékról – ez utóbbi a legmagasabb jegybanki kamatráta a világon.

A bankokat kötelezik arra, hogy meglévő zimbabwei dollárállományukat az új pénzre váltsák.

Az Al Jazeera szerint az állampolgároknak 21 napjuk van arra, hogy meglévő régi készpénzüket az új pénzre cseréljék be. A ZiG bankjegyei 8 címletértékben jelennek meg, azok között a 200-as a legnagyobb.

Korábban az ország elnöke, Emmerson Mnangagwa azt közölte, hogy a központi bankban 1,1 tonna aranyat őriznek, valamint további 1,5 tonnát külföldön tárol a jegybank. A többi nemesfémmel, gyémánttartalékokkal, valamint valutatartalékokkal együtt a fedezet értéke több mint háromszorosa annak, amit a ZiG megkíván az elnök szerint.

image

Muszáj stabilizálni az ország helyzetét

Zimbabwe pénzváltása kapcsán több külső elemző arra hívja fel a figyelmet, hogy a lépés erőteljes és merész, de ugyanakkor több alapvető kérdést válasz nélkül hagy. Egyesek szerint Zimbabwe lényegében most sem tesz mást, mint pénzt nyomtat azért, hogy kiadásait fedezze. Egy másik kommentár szerint ezzel a lépéssel az ország kitettsége nő Kína irányába, mivel a Kínába irányuló exportért a dollár helyett jüanban kapott összegeket a sanghaji aranytőzsdén kell aranyra váltani.

A 16 millió lakosú országnak mindenesetre óriási szüksége van arra, hogy hosszú évek próbálkozása után végre stabilizálódjon, majd újból a gazdasági erősödés útjára lépjen. Az ország komoly gazdasági kihívásokkal küzd, miközben a lakosság körében a statisztikák szerint nő a szegények aránya. A vélhetően most végképp megbukott zimbabwei dollár idén magas infláció mellett értékének négyötödét vesztette el, ezzel a világ egyik leggyengébb valutája lett.