Riasztott a jegybank: arcátlan csalással próbálkoznak a nevében

hacker, hekker, digitális biztonság
A gyemekeink digitális biztonsága akkor is fontos, ha pénzt még nem tudnak tőlük lopni az internetes bűnözők!
Vágólapra másolva!
Aljas csalással igyekeznek csalók hitelesnek tűnni azzal, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nevét és logóját használják. A jegybank nem készít és támogat víruskezelő programot, illetve annak használatát sem lakossági sem vállalati ügyfelek számára.
Vágólapra másolva!

Egy most terjedő email-es csalásban bűnözők magánszemélyeket próbálnak meg rábírni arra, hogy egy „MNB által támogatott” víruskezelő programot töltsenek le.

A jegybank nem készít és támogat víruskezelő programot, illetve annak használatát sem lakossági sem vállalati ügyfelek számára

– hívja fel a lakosság figyelmét a Magyar Nemzeti  Bank (MNB).

Az így módon megkeresett vagy megkárosított állampolgároknak célszerű a rendőrséghez fordulni.

Az MNB jelzése szerint ismeretlenek emailt küldenek magyar magánszemélyeknek, melynek .pdf formátumú csatolmánya arról tájékoztat, hogy „Magyarország Nemzeti Bankja” által támogatott víruskezelő program letöltésével megvédhető a számítógép és a mobiltelefon, valamint annak segítségével biztonságba helyezhető a banki ügyfél vagyona. 

A nagyobb hitelesség elérése és a gyanútlan ügyfél bizalmának elnyerése érdekében a csalók a jegybank nevét, céglogóját, valamint hazánk címerét is felhasználják. 

Mutatjuk a félrevezető, csalók által küldött dokumentum formáját. Azonnal törölje ki, ha ilyet kap e-mailen:

image

A hamis víruskezelő program letöltéséhez a csalók egy linket is küldenek, amelyre kattintva már a rosszindulatú szoftver számára kell megadni a személyes és banki adatokat. Az így letöltött programba beírt érzékeny adatokkal az ügyfél lényegében átengedi a bűnözőknek a számlája feletti irányítást.

Ez a program nem vírusirtó, nem lesz biztonságban a pénze, és ha óvatlan, a bűnözők megszerezhetik megtakarításait.

A jegybank nem levelez közvetlenül – vírusírtó vagy bármilyen üzleti megoldást ajánlva – lakossági vagy vállalati ügyfelekkel, nem készít és nem támogat vírusirtó programot, továbbá nem ad megbízást arra vonatkozóan, hogy nevében ilyet bárki tegyen, illetve ezt hirdesse.

Az MNB kéri, hogy minden banki ügyfél legyen körültekintő!

E-mailben érkező kérésre ne telepítsen semmilyen szoftvert, és eszközeire kizárólag ellenőrzött applikációt töltsön le. A jegybank mind a magánszemélyek, mind a vállalatok részére javasolja, hogy a csalási kísérletekről tegyen rendőrségi bejelentést.

A Magyar Nemzeti Bank és együttműködő partnerei a KiberPajzs projekt keretében 2022-ben ügyféltájékoztató kampányt indítottak és mindent megtesznek a lakosság pénzügyi tudatosságának növelése, bankszámláik biztonsága érdekében.