Mérgező, gyerekeknek készült köhögés elleni szirupot hívnak vissza

Vágólapra másolva!
A dél-afrikai egészségügyi szabályozó hatóság hat afrikai országból rendel vissza gyerekeknek készült szirupot. A mérések szerint ugyanis veszélyesen sok van benne a dietilénglikol nevű vegyületből, amit leginkább oldószerek készítéséhez használnak.
Vágólapra másolva!

Hat afrikai országból rendelnek vissza egy gyerekeknek készült szirupot, melyet elsősorban a felső légutakat érintő allergiás reakciók, köhögés enyhítésére használnak. A visszahívása oka, hogy magas dietilénglikol-szintet mértek abban. Ez egy színtelen, szagtalan, édeskés ízű vegyület, amit főleg oldószerek készítésére, valamint egyes fogyasztási cikkek édesítésére, illetve gyógykészítmények adalékanyagaként használnak. Ugyanakkor veszélyes méreg is lehet, melyhez több nagy mérgezési hullám köthető az elmúlt évtizedekből.

Cough syrup pouring onto a spoon
Képünk illusztráció, nem a visszahívott szirupról készült
Fotó: Science Photo Library via AFP

A termék eredetileg a Johnson&Johnson nevű óriáscéghez köthető, ám a dél-afrikai piacon a márkát nemrég az amerikai Kenvue szerezte meg, több más márkával együtt, a cégből való kiválással.

A dél-afrikai hatóságok közlése szerint az alábbi hat afrikai országba került a veszélyes szirupból:

Az átfogó visszahívásra azt követően kerül sor, hogy a nigériai társhatóság riasztást adott ki a készítményre, miután észlelték a méreganyagot benne.

Kenya és Nigéria hatóságai már a dél-afrikai lépés előtt elrendelték a termék visszahívását.

A Kenvue egyelőre nem válaszolt a Reuters megkeresésére.

A dietilénglikolt tartalmazó köhögés elleni sziruphoz köthető több tucat gyermek halála Gambiában, Üzbegisztánban és Kamerunban 2022 óta. Ez a világ egyik legnagyobb mérgezési hullámát jelenti azok között, amik a szájon át szedhető orvosságokkal összefüggésben alakultak ki.