Nagy-Britannia leggazdagabb embere olyan titokzatos, hogy még a saját személyzete sem ismeri

Vágólapra másolva!
Michael Platt-nek 14 milliárd font van a bankszámláján, ezzel ő Nagy-Britannia egyik leggazdagabb embere, életét mégis a radar alatt éli, méghozzá olyannyira, hogy személyazonosságát mély rejtély övezi.
Vágólapra másolva!

Az 56 éves Michael Platt Nagy-Britannia egyik leggazdagabb embere, ám óriási vagyona ellenére a prestoni születésű milliárdos nagyrészt csenben éli a mindennapjait - olyannyira, hogy saját cégének recepciósa még a nevét sem tudja. 

image

Elképesztő vagyongyarapodásának története az ezredfordulón kezdődött: 2000-ben William Reeves üzletemberrel együtt megalapította BlueCrest Capital Management befektetési céget. A legtöbb fedezeti alaptól eltérően ez a vállalkozás az alkalmazottai és vezető partnerei személyes befektetési cégeként működik - ez pedig több milliárd fontot generált Platt számára.

A rejtözködő életmódot folytató férfi olyan tökélyre fejlesztette ezt a fajta bújkását, hogy még a BlueCrest londoni központjának bejáratánál dolgozó recepciós sem tudja, hogy ki ő valójában. Interjút csak nagyon ritkán ad, és még a deirekt neki küldött emailekre sem válaszol soha. Platt azt sem engedi soha, hogy nyilvánosan lefotózzák. Habár 2006-ban interjút adott a The Times-nak, szigorúan megtiltotta, hogy a cikkhez a fotóját is mellékeljék. 

2019-ben New York-ban ült be egy taxiba, amit Manny Anzalota, a sztárok sofőrje vezetett, ahol állítólag a hatalmas vagyonával kérkedett, és azzal büszkélkedett, hogy ő a "legjobban kereső ember a pénzügyi világban". Miután az erről készült felvételt világszerte megosztották, a férfi ragaszkodott ahhoz, hogy ez csak egy vicc volt, szókimondottabb stílusa pedig annak volt köszönhető, hogy előtte egy barátjával borozgatott. 

image

Platt nem volt mindig vagyonos, sőt nem is gazdag szülők gyermekeként látta meg a napvilágot. Mindössze 14 éves volt, amikor első sikeres befektetését elkönyvelhette, méghozzá a nagymamája 500 fontos születésnapi ajándékából. Ezt egy hajózási vállalatba fektette, és rövidesen megháromszorozta az értékét. Felcseperedve matematikát és közgazdaságtant tanult a London School of Economicson, és ez idő alatt 30.000 fontot keresett az újonnan privatizált közműszolgáltatókba való befektetéssel.

Az 1987. októberi pénzügyi összeomlás során azonban részvényei egy nap alatt elvesztették értékük felét. Platt azt állítja, hogy ez volt az egyetlen alkalom, amikor sikertelen volt a munkájában. Ezután a JP Morganhez csatlakozott, majd egy évtizeddel később megalapította a BlueCrestet.

2020-ban a BlueCrest azzal hívta fel magára a közvélemény figyelmét, hogy az amerikai hatóságok elrendelték, hogy fizessen ki 170 millió dollárt a befektetőknek. Egy évvel később a Brit Pénzügyi Felügyelet 40,8 millió fontos bírságot szabott ki a fedezeti alapra "összeférhetetlenségi hiányosságok miatt", amit a vállalat tagadott, és jogi úton meg is támadott. Tavaly aztán a fellebbviteli bíróság úgy döntött, hogy a BlueCrest partnereinek jövedelemadó-kötelezettséget kell vállalniuk egy 2008-as bérrendszer alapján. 

Mindezek ellenére Platt vagyona továbbra is mintegy 14 milliárd fontra rúg, rengeteget ingázik Bombardier Challenger magánrepülőgépén Anglia, Svájc és az Egyesült Államok között, mert ezekben az országokban is van ingatlana. A férfi emelett műgyűjtő és két gyermek édesapja, a feleségétől már elvált. Legidősebb fia, Marcus, aki a 20-as évei közepén jár, nemrég csatlakozott a BlueCresthez, hogy apja nyomdokaiba lépjen.

Platt egyébként még a képernyőn is feltűnt, a Milliárdok nyomában című amerikai sorozatban tűnt fel, amelyet jelenleg a Paramount+-on vetítenek, és amely a New York-i legnagyobb pénzügyi emberek világáról szól. Platt a harmadik évad első epizódjában szerepelt

A Sunday Times által 2023-ban a brit gazdagokról készített listáján Michael Platt a 10. helyen szerepel:

1) Gopi Hinduja and family – ipsr és pénzügyek – 35 milliárd font

2) Sir Jim Ratcliffe – Ineos vegyipari vállalat – 29.6 milliárd font

3) Sir Leonard Blavatnik – Warner Music, Dazn streamer – 28.6 milliárd font

4) David and Simon Reuben and family – ingatlan és internet – 24.3 milliárd font

5) Sir James Dyson and family – Dyson Group – 23 milliárd font

6) Lakshmi Mittal and family – ArcelorMittal – 16 milliárd font

7) Guy, George, Alannah and Galen Weston and family – Primark – 14.5 milliárd font

8) Charlene de Carvalho-Heineken and Michel de Carvalho – sörfőzés – 13 milliárd font

9) Kirsten and Jörn Rausing – öröklés és befektetés – 12 milliárd font

10) Michael Platt – BlueCrest Capital hedge fund – 11.5 milliárd font