Nem hiszi el, hogy tartják távol a varjakat a szeméttől Japánban - videó

Vágólapra másolva!
Saját "nyelvükön" szólva tartják távol a varjakat a szeméttől egy japán városban. A nagytestű, meglepően intelligens madarak éveken át rendetlenséget hagytak maguk után szemétszállítási napokon. Ugyanakkor többen úgy vélik, az ellenük hozott mostani megoldás is kevés lesz hamarosan.
Vágólapra másolva!

Meglepő beszámolót közölt a Japan Today arról, milyen megoldást találtak a varjak távoltartására a szemétkupacoktól Tokió városi prefektúrában, azon belül Adachi városában. A japán főváros melletti településen szemétszállítási napokon eddig kritikus volt a helyzet: a nagytestű és nagy számban megjelenő varjak élelem után kutatva garázda módon feltúrták és szétszaggatták a háztartási hulladékot tartalmazó szemeteszsákokat. A jelenlétük a helyi hatóságokat is aggodalommal töltötte el, mert a fekete színű madarak az emberektől sem különösen tartottak, és szörnyű állapotokat hagytak hátra, mire a szemétszállítók végeztek a munkájukkal.

image

A lakosok úgy próbálták elejét venni a madarak akcióinak, hogy hálóval fedték le a szeméthalmokat. Ám a meglepően intelligens madarak megtalálták a módját annak, hogy a hálók alól kirángassák a nekik tetsző zsákokat. Végül a hivatalok a CrowLab nevű céghez fordultak segítségért. A vállalatnak kész megoldása volt a problémára: húsz éve elemzik a madarak viselkedését, és ennek részeként több mint 10 ezer hangmintát gyűjtöttek össze az állatoktól. A hangminták elemzésével kiderült, hogy a varjak sajátos, szinte nyelvnek tekinthető hangjelzésekkel kommuniálnak egymással.

A vállalat egy mobil hangdobozt készített, melynek automatikája a varjak "nyelvén" játssza le azokat a hangjelzéseket, melyek a madarakat távolmaradásra szólítják fel.

Cikkünk végén megtekinthető erről egy videó.

A megoldás bevált, sőt, meglepő módon, az emberek viselkedésére is hatással volt. Megfigyelték ugyanis, hogy azok a lakosok, akik a szemét kihelyezésekor a hangdobozból hallják a madarakat távoltartó hangokat, maguk is figyelmesebbek lettek, és 

jóval gondosabban tették a szemetet a takaróháló alá, mint korábban.

A japán közösségi felületeken számos reakciót váltott ki a megoldás. Sok hozzászóló elégedettségének adott hangot amiatt, hogy végre megtalálták a megoldást a felfordulást csináló varjak ellen. De olyanok is akadtak, akik szerint ezek az okos állatok hamarosan rájönnek a turpisságra, és ugyanúgy figyelmen kívül hagyják majd a hangokat, ahogy tették korábban a kilógatott madárijesztőkkel.

Működés közben a CrowController nevű eszköz: