Padlón az infláció, jön a lakásfelújítási támogatás

Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter, miniszter, politikus, NagyMárton
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszél a kormány által elfogadott 2024-2030-as új versenyképességi stratégiáról tartott sajtótájékoztatón a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2024. március 25-én. Nagy Márton elmondta, hogy idén 2-3 százalék közötti gazdasági növekedésre számít a kormány, de 2025-ben elérhető és hosszú távon is fenntartható a 4 százalék körüli növekedés. MTI/Balogh Zoltán
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A Orbán Viktor a parlamentben beszélt a Budapest Airport megszerzéséről, az élelmiszerinfláció lényegében megállt. Tovább nőhet a csok plusz és a falusi csok iránti kereslet, mivel az érdeklődők zömében kertes házat keresnek, amelyeknek most indult a szezonja. Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletszabályai.
Vágólapra másolva!

„Tájékoztatásul szívesen elmondom önnek, hogy reményeink szerint az önök koalíciós partnere által eladott ferihegyi repülőtér napokon belül visszakerül az állam többségi tulajdonába” – ezt jelentette be Orbán Viktor hétfőn a parlamentben az azonnali kérdések során, amikor Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettesének reagált. A kormányfő úgy folytatta, hogy amint ez megtörténik, 

a kormány dönteni fog a budapesti repülőtérre vezető infrastruktúra fejlesztéséről is. 

A bejelentés ezen a linken tekinthető meg az időbélyeg szerint 17:02:40 másodperctől. Ezúttal viszont – és ez lényegében eldőlt a miniszterelnök friss bejelentésével – sikerrel mehet végbe a folyamat.  És épülhet majd a jövőben harmadik terminál is.

 

Szijjártó Péter: Hátizsákban nem lehet elszállítani a földgázt

– Az utóbbi évek válságai és a kiszámíthatatlanság drámai hatást gyakorolt az energetikai szektorra is, különösképpen azon országokban, amelyek nem rendelkeznek számottevő saját forrásokkal vagy legalább tengeri kikötővel – mondta Szijjártó Péter az 5. Budapest LNG Summit konferencián. A külgazdasági és külügyminiszter a tárca közleménye szerint ismét felszólalt az energiaellátás kérdésének túlpolitizálása és túlideologizálása ellen, s úgy vélekedett, hogy maga a krízis jó lehetőséget adott volna a visszatéréshez a józan ész, a racionalitás talajára, de az eddigi tapasztalatok ennek épp az ellenkezőjét mutatják. Szavai szerint az ügy politikai kérdésként kezelése veszélyeztetheti az ellátásbiztonságot.

SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az 5. Budapest LNG Summit konferencián 2024. április 9-én MTI/Lakatos Péter

– Így Magyarország továbbra is ragaszkodik ahhoz a megközelítéséhez, hogy az energiaellátás ügyét a helyén kell kezelni, a fizikai realitások talaján, nem pedig a politikai ideológiák dimenziójában – fogalmazott. Tudatta, hogy a kormány vonatkozó döntései mögött mindössze két fő megfontolás áll: az ellátás biztonsága és az ár, ebben a sorrendben. 

– Nem vagyunk készek annak elfogadására, hogy bármilyen más megfontolást figyelembe vegyünk ezen a kettőn kívül. Emellett nem vagyunk készek arra sem, hogy feladjunk bármi olyan partneri kapcsolatot, amely megbízhatónak bizonyult az energiaellátás tekintetében, illetve nem akarunk kedvező szerződéseket sem feladni – hangsúlyozta.

 

Nyugdíjszámítás: fontos változást tervez a kormány

Tárgyalta a parlament a nyugdíjszámítás és -kifizetés szabályainak módosítását. Az érintetteknek nincs miért aggódniuk, az elképzelés megvalósulása egyértelműen kedvezőbb helyzetet teremt a jelenleginél. 

A kabinet terve szerint 

automatikussá válna, hogy az illetékes hatóságnak, tehát a nyugdíjat megállapító szervnek a kedvezőbb nyugdíjszámítási módot kell alkalmaznia nyugdíjrögzítés esetén. 

A nyugdíjrögzítés nem más, mint amikor valaki bár eléri a nyugdíjkorhatárt, azonban továbbra is aktív munkavállaló marad. Ilyenkor kérheti a nyugdíj összegének megállapítását folyósítás nélkül. Ezt követően, ha legalább még 365 nap szolgálati időt szerez, választhat, hogy az időközi nyugdíjemelésekkel növelt összeget kéri, vagy pedig a tényleges nyugdíjba vonulás időpontjára kiszámított nyugdíjat. Erről nyilatkoznia is kell a nyugdíjat megállapító szervnek.

Ezt a kérelmet törölné most el a kormányzat, és a hatóság kötelességévé tenné, hogy minden esetben a magasabb összegű nyugellátás folyósításáról rendelkezzen.

Idén a számítás alapján képező valorizációs szorzó is magasabb, mint tavaly.

 

Nagy Márton: Az infláció összeomlott és lent is maradt

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján 2024 márciusában tovább olvadt az infláció mértéke, a januári 3,8 százalékot, majd a februári 3,7 százalékot követően 3,6 százalékos szintre csökkent az infláció üteme az előző év azonos hónapjához képest.

A kormány hatékony intézkedéseinek köszönhetően tehát amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is tűnt az infláció, hiszen tavalyhoz képest az a hetedére rogyott össze

– reagált a friss adatokra a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Olcsóbb lett a kenyér, a tej és a liszt az egy évvel korábbi árakhoz képest.

 

Keresletnövekedést hoz az új támogatási konstrukció

Tovább nőhet a csok plusz és a falusi csok iránti kereslet, részben az otthonfelújítási támogatásnak köszönhetően. Az ingatlan.com saját adatai alapján exponenciálisan élénkül a kereslet a támogatott konstrukciók (a falusi csok és a csok plusz) iránt – számolt be róla Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője a Magyar Nemzetnek.

Több okot is említett, egyfelől az igénylők és a hitelintézetek folyamatos felkészülését, másfelől viszont a szezonalitást és az újrainduló otthonfelújítási támogatást említette. 

Emlékeztetett, a csok plusz és a falusi csok igénylők zöme kertes házat keres, ennek az ingatlantípusnak tavasszal kezdődik a szezonja. Mivel a támogatásokat sokan kombinálják is egymással, ha például valaki falusi csokot vesz igénybe, amelynél kikötés, hogy a támogatás felét felújításra fordítsa, ehhez csok pluszt és vagy babaváró támogatást is igényel, azzal könnyen előteremtheti az otthonfelújítási támogatáshoz szükséges egymillió forintos önerőt, e konstrukciók kombinálásával pedig nagyobb felújításba is belevághat. Ez azt eredményezheti, hogy az erősen felújítandó házak iránt is nagyobb lehet a kereslet. 

 

Járásonként változik a vissza nem térítendő támogatás aránya

Közben új részletszabályok jelentek meg az otthonfelújítási támogatásról. A pályázati lehetőség az életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házakban tervezett beruházásokra vehető igénybe. A teljes összeg hatmillió forint, a vissza nem térítendő rész mértéke 2,5-3,5 millió forint lehet attól függően, hogy melyik járásban veszik igénybe a támogatást. 

Amelyik járásban alacsonyabb a jövedelem az országos átlaghoz képest, ott magasabb vissza nem térítendő támogatás nyerhető el. 

A tavalyi bruttó átlagkereset 130 százaléka (742 560 forint) feletti havi bruttó jövedelmű magánszemély lakóhelyétől függetlenül a legnagyobb arányú hitelrészt kaphatja, vagyis az álmi támogatás mértéke legfeljebb 2,5 millió forint lehet.