Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Nem gondolná, mivel foglalkozik a Habsburg-ház legfiatalabb leszármazottja

Vágólapra másolva!
Autóversenyzőként arat sikereket a Habsburg-ház leszármazottja, aki a magyar trón örököse lenne, ha még létezne az Osztrák-Magyar Monarchia.
Vágólapra másolva!

Az egyik legismertebb Habsburg király a mai napig Magyarországon Ferenc József, aki 1830-ban született és 1916-ban halt meg, az első világháború kellős közepén. Ferenc József volt az a király, aki leverte az 1848-as szabadságharcot, de az ő nevéhez kötődik az 1867-es kiegyezés is. Feleségét, Erzsébet királynét pedig rajongva imádták a magyarok.

A király halála után Károly lett a király, akit IV. Károly néven ismerünk magyar királyként, ő volt a Magyar Királyság utolsó királya. Habsburg Ferdinánd Zvonimir pedig az ő és Bourbon-Pármai Zita dédunokája.

A Habsburg-ház leszármazottjaként számos titulus birtokosa, az Osztrák-Magyar Monarchia megszűnése óta persze a hercegi, trónörökösi és egyéb rangok már csupán névlegesek - emeli ki a Promotions.hu.

Ferdinánd 1997-ben született Salzburgban, és arról híres elsősorban, hogy kiváló autóversenyző.

2021-ben a világhírű Le Mans-i 24 órás autóversenyen is részt vett, és az egyik kategóriának ő lett a győztese. Versenyzői pályafutását 14 évesen gokartosként kezdte, karrierje kezdetétől a 62-es rajtszámmal versenyez. 

Habsburg Ferdinánd Zvonimir
Habsburg Ferdinand Zvonimir
Fotó: wikipedia - Drew Gibson / wikipedia - Drew Gibson

A teljes neve egyébként Ferdinand Zvonimir Maria Balthus Keith Michael Otto Antal Bahnam Leonhard von Habsburg-Lothringen, amelyből az Antal magyar név. Szülei annak idején a katolikus királyok után választottak neki keresztneveket. A Zvonimir például Horvátország első királyának a neve, aki az országot alapította. Az Antalt pedig Esterházy Antal báró után, az iránta való tiszteletből kapta, mert régen a család barátja és szövetségese volt.

A családja egykori rezidenciáját, Schönbrunnban 14 éves korában látta először, amikor egy osztálytalálkozón voltak.

Édesapja még beszél magyarul, de ő már nem.

Egy interjúban arra a kérdésre, hogy a Habsburg név előnyt vagy hátrányt jelent-e számára a versenysportban, azt válaszolta, hogy az autóversenyzés rendkívül tárgyilagos, hiszen a stopperóra az egyetlen, amely ítéletet mond a versenyzőkről. Ebből a szempontból kedvező karrierútnak tekinti  a versenyzést, hogy itt van a legkisebb az esély arra, hogy valakinek a neve befolyásolja az eredményeit. Attól, hogy Habsburgnak hívják, még egyáltalán nem lesz gyorsabb, ennek pedig örül. Amikor elkezdte a versenyzést, a neve egy kis segítséget jelentett a szponzorok keresésében, de ez már csak ilyen, a neve sohasem lesz más, és nem is szeretné, hogy más legyen, hiszen nagy megtiszteltetés, hogy a tagja ennek a családnak - hangsúlyozta végezetül.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről