Döbbenetes, hogy mennyit kerestek epizódonként a Doktor House sztárjai

House, Doktor House, sorozat, DoktorHousesorozat, 2004-2012
Fotó: Photo12 via AFP/Archives du 7eme Art
Vágólapra másolva!
Fénykorában a Doktor House több millió ember nézte, a főhős csípős replikáinak, és éles hangvételű párbeszédeinek köszönhetően. Folyamatosan a legnézettebb televíziós sorozatok között szerepelt világszerte. 2008-ra világszerte több mint 81,8 millió nézője volt, ezzel a legnézettebb televíziós sorozat volt abban az időben. A sorozat szereplői pedig elképesztő összegeket kerestek.
Vágólapra másolva!

A Doktor House című orvosi drámasorozat középpontjában a zseniális, de visszahúzódó és szokatlan orvosi zseni Dr. Gregory House és diagnosztikusokból álló szakmai team-je áll. Feladatuk az volt, hogy a lehető legnagyobb fejtörést okozó, gyakran gyógyíthatatlannak minősített betegeket meggyógyítsák - mghozzá House furcsa és sokszor veszélyes és illegális módszereit követve. A 2004 és 2012 közötti nyolc évad során a Doktor House folyamatosan a legnézettebb televíziós sorozatok között szerepelt világszerte. A harmadik évadban érte el csúcspontját, amikor epizódonként átlagosan 19,4 millió néző látta. 2008-ra a sorozatot már 66 országban nézték, és világszerte több mint 81,8 millió nézővel büszkélkedhetett, ezzel a legnézettebb televíziós sorozat volt abban az időben.

House, Doktor House, sorozat, DoktorHousesorozat, 2004-2012
A Doktor House egyik jelenete
Fotó: Collection ChristopheL via AFP/NBC

A produkció különösen drága volt, minden egyes epizód körülbelül 5 millió dollárba került, főként a magas gyártási költségek, és a színészek bére miatt. Köztük volt a címszereplő Hugh Laurie is, aki az utolsó évadban epizódonként 700.000 dollárt keresett, és ezzel az egyik legjobban fizetett színész volt a televíziós csatornákon. Laurie mellett a kulcsszereplők, Jesse Spencer, Robert Sean Leonard és Omar Epps voltak. 

House, Doktor House, sorozat, DoktorHousesorozat, 2004-2012
A Doktor House sorozat
Fotó: Collection ChristopheL via AFP/NBC

Olivia Wilde - Dr. Remy "13" Hadley

Ennyit kerestek a House szereplői epizódonként, Olivia Wilde, OliviaWilde
Olivia Wilde (Dr. Remy 'Thirteen' Hadley)
Fotó: Photo12 via AFP/Archives du 7eme Art

Olivia Wilde nem volt benne a kezdőcsapatnak, csak pár évaddal később csatlakozott Tizenhárom szerepében, aki egy titokzatosságba burkolózó karakter, akit erkölcsi összetettsége és féltve őrzött magánélete jellemez. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a neve szinte egyáltalán nem hangzik el a sorozatban, csak Tizenhárom-ként utalnak rá. A sorozat negyedik évadában - egy innovatív, valóságshow-versenyeket tükröző felvételi cselekmény során - bevezetett Wilde karaktere hamar a rajongók kedvencévé vált. Abban az időben, amikor Wilde csatlakozott a többi színészhez, még nem volt annyira ismert, mint manapság, ezért epizódonként csak 40.000 dollárt keresett. A Doktor House-ban nyújtott alakítása jelentősen növelte ismertségét Hollywoodban, és számos filmes és televíziós szerep előtt nyitotta meg az utat. Idén Olivia Wilde nettó vagyonát 10 millió dollár körülire becsülik.

Peter Jacobson - Dr. Chris Taub

Ennyit kerestek a House szereplői epizódonként, Peter Jacobson, PeterJacobson
Peter Jacobson (Dr. Chris Taub)
Fotó: Photo12 via AFP/Archives du 7eme Art

A Peter Jacobson által megformált doktor Taub szarkasztikus, mégis bájos, aki szellemes poénjairól és személyes dilemmáiról ismert Ő szintén a negyedik évadtól tűnik fel a sorozatban, mint korábbi plasztikai sebész, aki a diagnosztikai orvoslásra tért át. Taub karaktere a függőséggel és a szerencsejátékkal való személyes küzdelmét tárta fel, bemutatva Jacobson drámai képességeit is. A Doktor House előtt hosszú karriert befutott színész, Jacobson a sorozat fináléjáig állandó szereplője maradt a sorozatnak. Epizódonként 75.000 dollárt keresett.

Lisa Edelstein - Dr. Lisa Cuddy

Ennyit kerestek a House szereplői epizódonként, Lisa Edelstein, LisaEdelstein
Lisa Edelstein (Dr. Lisa Cuddy)
Fotó: Photo12 via AFP/Archives du 7eme Art

Lisa Edelstein a Princeton-Plainsboro Oktatókórház orvosdékánjaként, Dr. Lisa Cuddy szerepében lépett a képernyőre. Itt praktizál House és a szakmai csapata. Cuddy és House folyamatos csörtéje a sorozat központi eleme volt már a kezdettől fogva, és a nézők alig várták, hogy végre érzelmileg is egymásra találjanak. Edelstein kezdetben körülbelül 100.000 dollárt keresett epizódonként az ötödik évadig, amikor már 175.000 dollárt kapott. A hetedik évad nézettségének visszaesését követően a Fox 20 százalékkal csökkentette az utolsó évad költségvetését, ami a főszereplők fizetésének csökkenéséhez vezetett - emiatt Edelstein végül távozott a sorozattól.

Omar Epps - Dr. Eric Foreman

Ennyit kerestek a House szereplői epizódonként, Omar Epps, OmarEpps
 Omar Epps (Dr. Eric Foreman)
Fotó: Photo12 via AFP/Archives du 7eme Art

Omar Epps alakította Dr. Eric Foreman neurológust a sorozatban, aki szigorú, módszeres megközelítéséről és a Dr. Gregory House-szal való gyakran vitatott interakcióiról ismert. Valószínűleg Foreman karaktere változott a legtöbbet az évadok során, hiszen beosztottból jelentős tekintéllyel rendelkező főorvossá emelkedett. Epps az ötödik évadig szintén 100.000 dollárt keresett, de karakterének növekvő népszerűsége 75.000 dolláros fizetésemelést indokolt. Habár az utolsó évadban az ő fizetését is jelentősen csökkentették, ő kitartott az utolsó részig. Omar Epps nemcsak színész, hanem rapper, zenei producer és dalszerző is, így sokoldalú kreatív energiát visz a projektjeibe.

Robert Sean Leonard - Dr. James Wilson

Ennyit kerestek a House szereplői epizódonként, Robert Sean Leonard, RobertSeanLeonard
Robert Sean Leonard (Dr. James Wilson)
Fotó: Collection ChristopheL via AFP/NBC

House legjobb barátját és bizalmasát, Dr. James Wilsont Robert Sean Leonard alakította, méghozzá zseniálisan. Wilson karaktere fontos érzelmi horgonyként és erkölcsi iránytűként szolgált a sorozatban, ellensúlyozva House gyakran kaotikus és durva viselkedését. A rákos betegekkel foglalkozó orvos egy olyan ember volt, aki gyakran ingadozott a House-szal való barátsága és az etikai elvei között, amiatt pedig a nézők számára nagyon rokonszenvessé vált. Leonard a hetedik évadik 175.000 dollárt keresett, akkor az ő bérét is csökkentették.

Jesse Spencer - Dr. Robert Chase

Ennyit kerestek a House szereplői epizódonként, Jesse Spencer,JesseSpencer
Jesse Spencer (Dr. Robert Chase)
Fotó: Photo12 via AFP/Archives du 7eme Art

Jesse Spencer ausztrál színész, aki a Doktor House című sorozatban Dr. Robert Chase szerepével szerzett nemzetközi elismerést, és az összes évadbanaz egyik főszereplő maradt. Kezdetben fiatal és kissé naiv orvosként ábrázolták, de karaktere fokozatosan képzett sebésszé és a józan ész hangjává érett House csapatán belül. Főszereplőként Spencer keresete a többiekéhez hasonlóan az ötödik évadig 100.000 dollár volt, majd ezt növelték 175.000 dollárra, ami összhangban van a karaktere fontosságával a teljes történet szempontjából. A többi főszereplőhöz hasonlóan az utolsó évadban ő is csökkentett fizetést kapott a stúdió költségvetési megszorításai miatt. 

Hugh Laurie - Dr. Gregory House

House, Doktor House, sorozat, DoktorHousesorozat, 2004-2012
Hugh Laurie alias Dr. Gregory House
Fotó: Photo12 via AFP/Archives du 7eme Art

Hugh Laurie játszotta Dr. Gregory House-t, a sorozat zseniális, de embergyűlölő főszereplőjének ikonikus szerepét. Laurie a karakterének megformálásával széleskörű elismerést és számos díjat, köztük két Golden Globe-ot és több Emmy-jelölést szerzett.Laurie képessége, hogy egyensúlyt tudott teremteni House fanyar humora és a mögötte rejlő sebezhetőség között, volt a sorozat legfőbb erénye. A harmadik évadtól kezdve Hugh Laurie fizetése epizódonként 275 000 és 300 000 dollár közé emelkedett, ami majdnem megháromszorozta a sorozatból származó korábbi bevételeit. Az ötödik évadra a fizetése epizódonként 400 000 dollár körülire emelkedett, az utolsó évadban pedig elérte a 700 000 dollárt epizódonként, amivel ő lett az egyik legjobban fizetett színész a televíziós csatornákon. Mára Hugh Laurie körülbelül 45 millió dolláros nettó vagyont szerzett a színészi, zenei és komikus karrierje révén.

Forrás: The Richest