Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia

Nem sokan kiváncsiak eddig az új Mad Max-filmre

Vágólapra másolva!
Bár a bemutatását követő első hétvége bevételi adatai csalódást keltők, de az új, Mad Max nélküli Mad Max-film, a Furiosa, már készítése alatt rengeteg pénzt termelt. Sőt, a koronavírus-járvány utáni talpra állást lényegében ennek a produkciónak köszönheti Ausztrália azon helyszíne, ahol a forgatás nagyja zajlott.
Vágólapra másolva!

A Furiosa a Történet a Mad Maxből című film csak nemrég került mozikba a világ legfontosabb filmes piacán, az Egyesült Államokban is, de az első bevételi adatok némileg csalódást keltők. Ez különösen azért nem túl biztató előjel, mert a május 24-i amerikai premier megelőzte a hosszú hétvégét az Egyesült Államokban: május 27-e az emlékezés napja (mozgó ünnep, május utolsó hétfőjén ünneplik), nemzeti ünnep az amerikaiak körében, így az elemzők arra számítottak, hogy a megelőző napok nagy bevételt hoznak a mozikban.

Furiosa: Történet a Mad Maxből
Furiosa: Történet a Mad Maxből - jelenet a filmből
Fotó: InterCom

Nem átütő siker, de korai temetni

A Furiosa azonban nem váltotta be a reményeket. Míg a 2015-ös előző Mad Max-film, A harag útja 45 millió dollárt termelt az első hétvégén, addig a Furiosának be kell érnie az amerikai piacon vasárnap estig összeszedett 33 millió dollárral, illetve a nemzetközi piacokon szerzett bevétellel, melynek mértéke alapján vasárnap estig 59 millió dollárnál járt a film globális bevétele

Ezen még a hétfő eredményei szépítenek, de a remélt 40-50 millió dollár közötti amerikai hosszú hétvégés nyitány már elúszott

– értékeli az első adatokat a Deadline. Ráadásul az emlékezés napra előtti hétvége hosszú évek óta leggyengébb nyitánya a Furiosáé.

Bár A harag útját övező egyöntetű rajongás most elmaradt, és több kritika kiemeli a legújabb Mad Max-film gyengeségeit, a kritikák összességében azonban inkább dicsérők, de legalábbis megengedők a 140 perces produkcióról. Az Origón két értékelést is olvashat George Miller posztapokaliptikus filmjéről.

Az olajszagos főhősnő száguldozásának a Garfield mozifilmmel kellet megmérkőznie a nézők kegyeiért (25 millió dollár bevételnél járt a film vasárnap estén), és 

ugyan a sivatagi akciófilmre többet költöttek, az átütő siker elmaradt. 

A Deadline ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy bukást kiáltani még korai lenne. 

Az előző Mad Max-film 150 millió dollárból készült, és ugyan 380 millió dolláros globális bevétele nem jelent kasszarobbantást, de bőven megtérült, különösen úgy, hogy egyébként egy magas korhatár besorolású, és a statisztikák alapján a nőket szinte egyáltalán nem érdeklő filmről volt szó (utóbbi vonatkozás igaz a Furiosára is, a pénteki nézők mindössze 2 százaléka volt nő). 

Bár a Warner Bros. nem feszül meg azért, hogy teljesen transzparensen bemutassa a film büdzséjét, de a Deadline-nál úgy számolnak, a kb. 240 millió amerikai dolláros költségvetésből 100 millió dollár bevétellel már pénzénél lesz a stúdió, ha pedig a nemzetközi bevétellel eléri A harag útja számait, már a nyereségre sem lehet panasz. 

A büdzsé többi része ugyanis reklámra illetve olyan költségekre ment el, melyek a bonyolult költségstruktúra miatt nem feltétlen jelentenek közvetlen veszteséget a gyártónak akkor sem, ha a bevétel nem éri el azok mértékét. Valamint: nem mindent a cég fizetett, hanem Ausztrália is hozzájárult a Furiosa finanszírozásához.

Furiosa: Történet a Mad Maxből
Furiosa: Történet a Mad Maxből - a képen a címszereplőt alakító Anya Taylor-Joy éppen akcióba lendül
Fotó: InterCom

Így pörgetett a Furiosa már a forgatáson

A Furiosa a legnagyobb szabású és egyben a legdrágább film, ami eddig Ausztráliában forgott. Új-Dél-Wales ausztrál szövetségi állam kormányzata különböző pénzügyi támogatási formákkal 175 millió ausztrál dollárt (kb. 135 millió amerikai dollár) pumpált a filmbe. Feltehető a kérdés, hogy megéri-e az államnak ennyi pénzzel támogatni a produkciót.

Az ezzel foglalkozó beszámolók szerint igen, sőt, az állam ennél jóval több pénzt, 540 millió ausztrál dollárt szánna a következő években néhány, a Furiosához hasonlóan nagyszabású produkció támogatására. Új-Dél-Wales kormányzatának érvelése szerint a számok magukért beszélnek: a produkció 850 munkahelyet teremtett az államban, Hay városát pedig – ez a település volt a produkció bázisa – 

Így bár a Furiosa végső mozis pénzügyi mérlegére még várni kell, de a kormány számításai szerint 

a film összesen mintegy 350 millió ausztrál dollárral, azaz több mint 82 milliárd forinttal pörgette Új-Dél-Wales gazdaságát,

 pusztán azzal, hogy elkészült.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről