Ha ilyen sajtot vásárolt, azonnal vigye vissza!

Vágólapra másolva!
Az Auchan visszahívott egy saját márkás sajtot, mert olyan baktériumot tartalmazhat, amely gyulladást és súlyos szövődményeket okozhat. Ha ilyet vásárolt, semmiképpen se fogyassza el – figyelmeztet a Nébih.
Vágólapra másolva!

Az áruházlánc visszahívta az Auchan Prémium MMM! Cantal sajt egyes tételeit, miután kiderült, hogy a termékekben E.coli baktérium fordulhat elő.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el:

Termék megnevezése: Auchan Prémium MMM! Cantal közepesen hosszú ideig érlelt sajt OEM 250 g

Probléma jellege: Mikrobiológiai nem megfelelőség (E.coli)

Vonalkód : 3596710160730

Minőségmegőrzési idő : 2024.07.24

Tételazonosító : 24156104

Kép a termékről:

Auchan visszahívás
Fotó: Nébih

Az érintett termék bármelyik Auchan áruházba visszavihető, a termék árát blokk nélkül is visszatérítik. Az üzletlánc a visszahívásról a honlapján tájékoztatta vásárlóit.

Mi az E. coli?

Az Escherichia coli (röviden E. coli) baktérium törzsei általában a melegvérű állatok és az ember normál bélflórájának természetes baktériumai, ahol fontos szerepet töltenek be; részük van vitaminok (K2, B) termelésében, és jelenlétükkel általában gátolják más, kórokozó mikroorganizmusok elszaporodását. A legtöbb E. coli törzs hasznos, szervezetünk működéséhez feltétlenül szükséges. Néhány, kívülről a szervezetbe bejutó E.coli törzs azonban rossz tulajdonsággal rendelkezik; olyan méreganyagokat termelhet, amelyek az emberben bélrendszeri gyulladást és súlyos szövődményeket okozhatnak.

A shigatoxin-termelő  Escherichia coli (röviden STEC) fertőzés tünetei hasi görcsök, hirtelen fellépő vizes hasmenés, amely esetenként véres is lehet. Esetenként előfordulhat hányinger, hányás és láz is. A legtöbb beteg egy-két héten belül meggyógyul, de a fertőzés okozhat vérzéses vastagbélgyulladást, vagy vesekárosodást, úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómát (HUS) is.

Amennyiben a megevett élelmiszer élő shigatoxin termelő baktériumot tartalmaz, a fertőzés tünetei a fertőződés időpontjától számítva 1-8 napon belül jelentkezhetnek, az átlagos lappangási idő 3-5 nap.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, az Auchan a napokban biztonsági okokból - nem jelölt allergén jelenléte  miatt - egy tejes turmixot is visszahívott, aminek a pontos neve AN Kedvenc Bar.Tejes turmix 750 ml. A Nébih tájékoztatása szerint a visszahívással érintett termékben tej van, de ezt a termékcímke nem jelöli. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről