Évtizedek óta nem volt ekkora fejlesztési program, mint most Debrecenben

Vágólapra másolva!
Évtizedek óta nem volt példa arra Magyarországon, hogy egy nagyvárosban komplex urbanisztikai fejlesztési tervezés zajlott volna. Debrecen keleti városrészében egyszerre készül a városrész fejlesztését meghatározó körgyűrű útterve, valamint a víz- és csatornahálózati tervek engedélyezési és kiviteli terv szinten.
Vágólapra másolva!

20-30 ezer embert érinthet a projekt, aminek tervezését a Cívis Komplex Mérnök Kft., a FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt. és az UTIBER Közúti Beruházó Kft. közösen nyerte el 2,299 milliárd forint értékben. Debrecen keleti városrészének infrastrukturális fejlesztéséből ráadásul Hajdúsámson is részesülhet.

Debrecen keleti városrészének infrastrukturális fejlesztése keretében szennyvíz-, és ivóvízhálózat mellett közúti, csapadékvíz-elvezetési, energiaellátási és távközlési infrastruktúra-fejlesztések komplex tervezése indulhat el.

Debrecen Déli Gazdasági Övezetében és Észak-Nyugati Gazdasági Övezetében már folyamatban vannak az ipari létesítményekkel összefüggő közmű-infrastruktúra fejlesztések. Ezekhez kapcsolódóan a lakott területeken is komplex szennyvíz- és ivóvízhálózati fejlesztések váltak szükségessé, mert biztosítani kell Debrecen városának megnövekedett ipari szerepe mellett a várható lakosságszám-növekedésből adódó infrastrukturális kapacitásigényt is.

A népesség emelkedése emellett forgalomnövekedést is generál, így szükség van Debrecen keleti határa mentén, de még javarészt belterületi szakaszokon egy elkerülő útra is, ami ki tudja majd szolgálni az újonnan beépülő területeket.

A Magyar Építők kiemeli: a konzorcium feladata tehát évtizedek óta nem látott komplexitású infrastruktúrafejlesztés megtervezése 420 nap alatt, amelyben az út- és közműbővítések mellett még a debreceni szennyvíztisztító telep fejlesztésére is szükség van.

Ondód, valamint Debrecen déli és keleti városrészei mellett Hajdúsámson, Ebes, Mikepércs és Sáránd lakosságának életét is könnyebbé teszi majd.

Debrecen
Komplex urbanisztikai fejlesztések indulnak Debrecenben
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt 

Ahogy az Origo beszámolt róla, jelentős hálózatfejlesztési beruházást adott át nemrégiben Debrecenben az Opus TITÁSZ Zrt.: a város nyugati határán, Kismacs mellett felépített „Macs" 132/22kV-os transzformátorállomás a megnövekedett ipari fogyasztói igények kiszolgálását célozza.

A Debrecen Észak-Nyugati Gazdasági Övezet áramhálózati fejlesztésének részeként elkészült beruházás két ütemben, összesen több mint 4,8 milliárd forintból valósult meg,

és kifejezetten a BMW gyárat, valamint az annak környezetébe települő, többségében magyar beszállítókat látja el villamos energiával. Az alállomás és a kapcsolódó távvezetékrendszer kiépítése egyúttal tehermentesíti a térség tágabb környezetének ipari fogyasztóit ellátó hálózatot, így javítva az ő ellátásbiztonságukat is.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről