Spanyolország
21:002024. július 14.
Anglia

Kiszállító drónokra lövöldöznek az emberek Amerikában

Vágólapra másolva!
Hétköznapi feladatot ellátó, csomagszállító drónokra lövöldöznek amerikában, mert azt hiszik, hogy a megfigyelésükre küldik azokat. Ez nem csak veszélyes, hanem komoly kihívás az áruházláncoknak és az ételkiszállítóknak.
Vágólapra másolva!

Néhány nappal ezelőtt egy floridai férfi belelőtt egy háza felett elhaladó csomagszállító drónba, amivel épp egy közeli Walmart áruházból indulva teljesítettek házhozszállítást. A 9 mm-es pisztollyal kilőtt golyó a drón közepét találta el, és áthatolt a szerkezeten. A lövöldözőt a rendőrség őrizetbe vette.

A Quartz által közölt beszámoló egyáltalán nem egyedi esetet: az Egyesült Államokban rendszeresek a csomagszállító drónok ellen végrehajtott fegyveres támadások. A támadás oka általában ugyanaz, mint a floridai elkövető esetében: 

a lövöldözők attól félnek, hogy a drónokkal valójában megfigyelést végeznek, kémkednek utánuk, amivel végső soron személyes szabadságukat korlátozzák. 

Ez vélhetően nem várt kihívás elé állítja azokat a kiskereskedőket, melyek vállalnak drónos kiszállítást vásárlóik részére.

drón, kiszállítás, csomag
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Jaime Reina / AFP/Jaime Reina

A világ legnagyobb hagyományos kiskereskedelmi lánca, a Walmart a Wing nevű vállalkozással fogott össze azért, hogy aznapra vállalt kiszállítást tudjanak kínálni vásárlóiknak. Ezt évek előkészítő munkája előzte meg, mivel a szolgáltatásnak hatósági jóváhagyást kellett kapnia, el kellett végezni technikai integrációját, emellett meg kellett találni azt a módot, ahogyan a drónos kiszállítást költséghatékonyan lehet működtetni. Ezt az érzékeny modellt boríthatják fel a drónokra saját fegyvereikkel lövöldöző amerikaiak.

A Walmart mellett más jelentős kiskereskedelmi szereplők is a drónos kiszállítás fejlesztésében érdekeltek: az Amazon, az ételkiszállítást végző Doordash, a csomagszállító FedEx, valamint az Egyesült Államok egyik nagy gyorsétteremlánca, a Chick-Fil-A is a szolgáltatás bővítésén dolgozik. Ez viszont azt jelenti, hogy 

a következő években potenciálisan több drónok elleni támadásra kell számítani, ahogy egyre több ilyen eszköz emelkedik a levegőbe az ügyfelek kényelme miatt.

Ehhez kapcsolódóan aggasztó körülményt jelenthet, hogy egy felmérésben az amerikaiak 44 százaléka nyilatkozott úgy, hogy olyan háztartásban élnek, melyben tartanak fegyvert.

A Jalopanik szerint az amerikaiak annak ellenére lőnek fegyvereikkel a kiszállító drónokra, hogy tettükért nagyon szigorú büntetésre számíthatnak. Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság eljárásrendje szerint valamennyi légi járműre, így a drónokra leadott lövéseket is ugyanolyan súllyal kell megítélni, mintha egy utasokkal tömött utasszállító repülőgépre nyitottak volna tüzet. A cselekmény büntetési tételei igen súlyosak: akár 20 évre börtönbe is kerülhet az, aki polgári célú drónokra lő rá fegyverrel.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről