Ebben az országban kell a legkevesebbet utazniuk a munkahelyükre az embereknek

Vágólapra másolva!
Az embereknek gyakran ingázniuk kell az otthonuk és a munkahelyük között. Egy friss statisztika most megmutatja, hogy melyik országban kell a legkevesebbet utazniuk a dolgozóknak a munkahelyük és az otthonuk között.
Vágólapra másolva!

Érdekes elemzést készített az AHTI Games: a vállalatnál az egész világról összegyűjtötték a munkába járáshoz szükséges ingázási adatokat, és ezek alapján felállították az országok sorrendjét arról, hol kell a legkevesebb idő az ingázással való munkába járáshoz

Az átlagadatok alapján a legkevesebb időt az ingázására Dániában kell fordítani: mindössze 17 percet, egyirányú út esetében. 

Azaz az otthontól a munkahelyig tartó, majd ellentétes irányban megtett út összesen 34 percet vesz igénybe.

Ez egy átlagérték, azaz etérő lesz ez az idő akkor, ha az ingázási időt csak a tömegközlekedésre, vagy csak a személyautós munkába járásra vesszük figyelemebe.

Az ingázási időadatokról viszonylag sok összesítés érhető el internetes oldalakon. Az országok sorrendje akár néhány évente is változhat, például akkor, ha egy komoly közlekedési fejlesztésnek köszönhetően egy-egy régióban csökken az utazással töltött idő a települések között. 

Dánia és az európai országok hagyományosan jól szerepelnek ezekben az összesítésekben. Ezt támasztják alá más adatok is. Például az EU statisztikai szerve, az Eurostat 2023-ban kiadott elemezése szerint 2019-ben, a koronavírus-járvány kitörése előtt a 27 EU-s tagállamra összesítve a munkavállalók 61,3 százalékának kevesebb mint 30 percet kellett utaznia otthonából munkahelyére. Az Egyesült Államokban is alacsony volt a járvány előtt az ingázási idő, átlagosan 25,6 perc. A 2022-es adatok szerint az amerikai munkavállalók 76 százaléka napi ingázó. Érdemes megemlíteni, hogy 1990-ben az átlagos amerikai napi ingázási idő még csak 22 perc volt.

commute, new york, ingázó, metró
Közlekedők várakoznak metróra egy metróállomáson New Yorkban
Fotó: Eddi Aguirre / Unsplash

Mutatjuk, hogy a most közzétett összesítésben mely országok végeztek a top 10-ben! A név után az ingázásra fordítandó átlagos időérték áll:

  1. Dánia – 17 perc
  2. Svédország – 20 perc
  3. Svájc – 24 perc
  4. Norvégia – 25 perc
  5. Franciaország – 25 perc (Norvégiát a rövidebb átlagos munkahét miatt sorolták előrébb)
  6. Egyesült Államok – 26 perc
  7. Ausztria – 27 perc
  8. Hollandia – 28 perc
  9. Luxemburg – 29 perc
  10. Németország – 40 perc 

A legnagyobb ingázási idővel a New York-ban dolgozóknak kell számolniuk: átlagosan 46 percre van szükségük ahhoz, hogy otthonukból a munkahelyükre érjenek.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!