Észak-Koreában kivégezték azt, aki megszegte a karantént koronavírus alatt

Észak-Korea, egyetemista, tanuló, diák
Students wearing face masks attend a lecture on preventative measures against the COVID-19 novel coronavirus at the Pyongyang University of Medicine in Pyongyang on April 22, 2020. - Pyongyang has imposed tight restrictions against the pandemic that has swept the world since emerging in neighbouring China, closing its borders and for a time quarantining thousands of its own citizens as well as hundreds of foreigners, and insists that it has not seen a single case. (Photo by KIM Won Jin / AFP)
Vágólapra másolva!
Dél-Korea közzétette idén is a fehér könyvet, amelyben egy menekülttől származó információkra hivatkozva megírták: nyilvánosan végezhettek ki több embert a diktatúrában a járvány elleni intézkedések nevében. A kiadvány arra is rávilágított, hogy az észak-koreai orvosok a megfelelő ismeretek és a gyógyszerek hiánya miatt hajlamosak kábítószert, például metamfetamint használni.
Vágólapra másolva!

Nyilvánosan végezhettek ki több embert Észak-Koreában a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések megsértése miatt – derült ki egy szerdán közzétett dél-koreai fehér könyvből, amelyet a Koreai Nemzeti Egyesítési Intézet adott ki. Az információk egy Dél-Koreába menekült észak-koreai disszidenstől származnak, a kiadvány ugyanakkor részleteket nem ismertetett, hogy ne sodorják veszélybe a szökevény északon maradt családtagjait.

A könyvben 70, 2018 és 2023 között délre menekült disszidenssel készült interjú kapott helyet, melyek között olyan tanúvallomások is szerepelnek, amelyekből arra lehet következtetni, hogy csökkent a kivégzések száma, ám az is elképzelhető, hogy azokat a nyilvánosságot kizárva hajtják végre.

A jelentés szerint 2022-ben enyhítették az egyéni és csoportos szexuális erőszakot elkövetők büntetését, így csökkentették a börtönbüntetés idejét és ezentúl csak a 15 évesnél fiatalabb lányokat tekintik áldozatnak a gyerekek ellen elkövetett szexuális bűncselekményeknél.

Nyilvánosan végezhettek ki több embert Észak-Koreában a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések megsértése miatt Forrás: AFP/Kim Won Jin

A fehér könyv szerint az ország közegészségügyi rendszerének összeomlása miatt súlyosan sérülnek az észak-koreaiak egészségügyi jogai.

A disszidensek szerint az embereknek magánorvosokat kell keresniük vagy az egészségügyi tisztviselők megvesztegetéséhez kell folyamodniuk, hogy orvosi kezelésben részesülhessenek.

További részleteket ide kattintva olvashat.