Megkezdte működését a világ egyik legnagyobb olajfinomítója - videó

Dangote Petroleum Refinery, nigériai kőolajfinomító, Lagos, Nigéria
A general view of Dangote Petroleum Refinery Petrochemicals in Lagos, on May 22, 2023. Nigerian President Muhammadu Buhari has inaugurated Dangote Petroleum Refinery and Petrochemicals, the largest single-train refinery in the world with 650,000 barrels per day refining capacity. (Photo by PIUS UTOMI EKPEI / AFP)
Vágólapra másolva!
Megkezdte termelését Afrika legnagyobb olajfinomítója. A létesítmény Nigériában épült, amely a kontinens legnagyobb gazdasága, a világ egyik legnagyobb kőolaj-tartalékával, de a finomító kapacitások hiánya miatt folyamatosan importra szorul kőolajtermékekből.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo korábban beszámolt, a Dangote finomító Afrika egyik leggazdagabb mágnásához, Aliko Dangote-hoz köthető, egyben a földrész egyik legnagyobb beruházása volt az elmúlt években, mind a magán, mind az állami szféra beruházásait tekintve.

A finomítóról 2023 májusában készült felvétel Forrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

Ez egyben a világ egyik legnagyobb olajfinomítója.

A 19 milliárd dollárból, azaz imintegy 6.600 milliárd forintból épült létesítmény naponta 650.000 hordó olaj feldolgozására elegendő kapacitással rendelkezik.

A vállalat közleménye szerint nem egyszerűen Nigéria első, magánkézben lévő olajfinomítója, hanem egyúttal az egész kőolaj-szektort új alapokra helyezheti Nigériában.

A Lagos metropolisz külső ipari területein épült létesítménybe tengeri úton is érkeznek olajszállítmányok, az erről szóló videó alább tekinthető meg:

A hatalmas termelési kapacitásnak azért van nagy jelentősége, mert bár Nigéria a Föld egyik legnagyobb kőolajvagyonával rendelkezik, finomítási kapacitásai elégtelenek a növekvő kereslet kiszolgálásához. Ezért petrolkémiai termékekből importra szorul. Az ország olaj- és földgázszektorát folyamatos kihívások érik, az elégtelen infrastruktúra mellett csempészet, korrupció, szervezett, nagyléptékű olajlopás nehezíti a működését.

Néhány éve pedig különös eset történt: karbantartási munkálatok miatt egyszerre állt le az ország szinte teljes finomító-kapacitása, emiatt pedig üzemanyaghiány alakult ki a töltőállomásokon, miközben a kitermelt kőolajat nem győzték szállítani a külföldi finomítókba, majd onnan vissza az országba.

A Dangote finomító üzembe állítása sokat segíthet Nigéria energiaéhségének enyhítésében, egyúttal abban is, hogy az ország felszámolja külföldi finomítóktól való függését. Ugyanakkor önmagában nem lesz "mindent vivő aduász" az ország energiahelyzetének megoldásában, írja kommentárjában egy nigériai olaj- és gázpiaci elemző.

Cikkünk kiemelt képén a finomítóról 2023 májusában készült felvétel / forrás: AFP/Pius Utomi Ekpei