Újabb filmek és sorozatok premierje csúszhat, megint sztrájk készül Hollywoodban

Hollywood, sign, felirat, USA, Egyesült, Államok, Los Angeles, Kalifornia,
The Hollywood Sign is pictured during a ceremony marking the 100th anniversary of the first time it was lit, in Los Angeles, California, on December 8, 2023. (Photo by DAVID SWANSON / AFP)
Vágólapra másolva!
Ha nem sikerül a megálapodás, akkor a forgatókönyvírók és a színészek után újabb sztrájkra kerülhet sor Hollywoodban: ezúttal a zenészeket tömörítő szakszervezet szeretne kiharcolni kedvezőbb feltételeket a tagsága számára. Mutatjuk a legfontosabb követeléseiket.
Vágólapra másolva!

A szórakoztatóiparban dolgozó zenészeket tömörítő szakszervezet, az American Federation of Musicians (AFM) megkezdi az egyeztetéseket az új kollektív szerződésről a producerek képviseletével (Alliance of Motion Picture and Television Producers – AMPTP).

A szakszervezet olyan megállapodást szeretne elérni, ami jobban tükrözi a streamingmédia jelenlegi helyzetét.

Az AFM emellett védelmet akar a mesterséges intelligenciával (MI) szemben, valamint béremelést, egészségügyi ellátás javítását, jobb munkakörülményeket és a streamingtartalmakért járó pótlékot.

Az AFM szerint a hangfelvételeken dolgozó zenészek 75 százalékkal kevesebbet keresnek a streamingszolgáltatások miatt.

A szakszervezet vezetője bejelentette, készek lesznek bármit megtenni azért, hogy elérjék: a zenészek élete jobb legyen, akár a sztrájk is szóba jöhet.

Hollywoodban a szórakoztatóiparban dolgozó zenészeket tömörítő szakszervezet szeretne elérni kedvezőbb feltételeket a producerek képviseleténél Forrás: AFP/David Swanson

Az AFM szerint mintegy 70 ezer tagja van az Egyesült Államokban és Kanadában: zenekarokban, klubokban és színházakban dolgozó hangszeres zenészek, valamint azok, akik filmekhez, televíziós műsorokhoz, reklámokhoz és egyebekhez készítenek zenét.

A Világgazdaság szerint azonban nem az AFM az egyetlen szórakoztatóipari szakszervezet, amely az idén beszüntetheti a munkát a követelései alátámasztására.

Júliusban lejár a produkciós személyzet kollektív szerződése is, és a 170 ezer tagot tömörítő szakszervezetük, az IATSE vezetője, Matthew Loeb sem zárta ki a sztrájkot.

További részleteket ide kattintva olvashat a témában.