Ez a város 400 évig volt két ország pingponglabdája

Berwick-upon-Tweed, Anglia, Skócia
Berwick-upon-Tweed ma Anglia része, de ez biztos, hogy így is marad
Vágólapra másolva!
Berwick-Upon-Tweed egy igazán különleges apró kikötőváros, aminek a fennhatóságáért sokáig pingpongozott egymással Anglia és Skócia, lakói azonban önálló identitással rendelkezőnek vallják magukat. 
Vágólapra másolva!

Berwick-upon-Tweed egy kikötőtelepülés Anglia egyik ceremoniális megyéjének homokbuckás partvidékén.

A történelmi furcsaságok következtében azonban olybá tűnhet, mintha a tőle mindössze 4 kilométernyire lévő északi szomszédjához, Skóciához tartozna.

Ez azért van, mert évszázadokkal azelőtt, hogy a város angol lett volna, ugyanolyan skót volt, mint Edinburgh, Dundee vagy Glasgow.

Berwick-upon-Tweed ma Anglia része, de ez nem biztos, hogy így is marad Forrás: Wikipedia

Az 1120-as években Skócia két királyi vármegyéjének egyike volt, és a nyüzsgő rakpartok az Egyesült Királyság egyik legnagyobb kikötőjeként működtek. Közel 200 éven át a kereskedők gyapjút és fonalat szállítottak Flandriába, Franciaországba és azon túlra is. A középkorban az Anglia és Skócia közötti kereskedelem – különösen a juh és szarvasmarha, illetve a kapcsolódó gyapjú- és bőrtermékek kereskedelmének – fontos csomópontja volt, amit annak is köszönhetett, hogy a vámok itt alacsonyabbak voltak, mint más északi kikötőkben.

Akkoriban innen származott Anglia adóbevételének egynegyed része.

Ez volt Berwick-upon-Tweed jövedelmező aranykora, és az "északi Alexandria", ahogy a várost nevezték, Skócia legfontosabb gazdasági horgonyának számított.

image

A terület mintegy 400 éven át az Angol és a Skót Királyság határháborúinak színtere volt, és lázasan váltogatta az oldalakat a két nemzet közötti politikai és gazdasági kötélhúzásban.

Az aprócska kikötőváros lakói egészen pontosan 13-szor váltottak állami hovatartozást.

"Berwick-upon-Tweed-del évszázadokon át pingpongozott Anglia és Skócia, és a két hatalmat egyáltalán nem érdekelte az itt lakók véleménye és sorsa. Újra és újra elfoglalták, kifosztották és véres harcokat vívtak érte. Ezek a folyamatosan változó hovatartozások pedig oda vezettek, hogy a város lakói ma már inkább tekintik magukat berwickinek, mint bármelyik országhoz tartozónak" - nyilatkozta egy helyi történész, aki immár 33 éve kutatja a város történelmét.

image

A város egyik legismertebb jellegzetességei közé tartoznak az Erzsébet-kori várfalai, amik mintegy 450 évvel az 1558-as építésük után még ma is sziklaszilárdan állnak. Az Egyesült-Királyságban egyedül itt maradtak fenn a bástyás városfalak, amik Európa legjobb állapotban fennmaradt példányai közé tartoznak. A város macskaköves utcái tele vannak romantikus kávézókkal, és olyan lenyűgöző történelmi látnivalókkal, mint a városháza régi börtöncellái, és a csodaszép homokos tengerpart.

image

A Tweed folyó a város központján folyik keresztül, ami kifejezetten vonzza a csodaszép felvételek készítésére kiéhezett turistákat. Az idelátogatók még a fenséges Királyi Határhíd alatt is áthajózhatnak a folyó torkolatához, hogy fókákat és delfineket fotózhassanak.

Forrás: Daily Record, BBC