Új életet kaphatnak a dunyhák tollai egy magyar cég eljárásával

ágy paplan alvó alvás nő
Vágólapra másolva!
Újrahasznosított tollból készülő, tartós higiéniás szintet biztosító termékek gyártására dolgozott ki eljárást a Naturtex Kft. a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóival – tájékoztatott a vállalkozás.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a lakástextilek piacának egyik meghatározó szegmense az új, első osztályú tollból, tollpehelyből készülő párnák és paplanok piaca. A termékek népszerűségének egyik oka az, hogy míg a poliészter alapanyaggal készített párnák és paplanok átlagos használati ideje két év, addig a toll alapú termékeké lényegesen hosszabb, négy-öt év.

A toll a használat jellegétől függően több alkalommal újrahasznosítható alapanyag.

Számos szálloda- és bútoráruházlánc célul tűzte ki, hogy a fenntarthatóság jegyében a felhasznált, illetve forgalmazott termékeik egyre nagyobb hányada újrahasznosított alapanyagból készüljön.
Az újrahasznosítás megköveteli a tisztítási folyamat optimalizálását a hosszabb élettartam és tartósabb használat érdekében, másrészt lehetővé teszi olyan módosítások elvégzését a tollak és pelyhek felületén, amelyekre népegészségügyi okok miatt nagy az igény.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

A Naturtex Kft. az SZTE kutatóival együttműködve olyan új bevonatot fejlesztett ki, amely képes tartósan rögzülni a toll, tollpehely és a textilbevonat felületén, miközben

ellenőrzött antiallergén és antimikrobiális hatása révén távol tartja az atkákat, illetve gátolja a nem kívánatos mikroorganizmusok szaporodását.

A szakemberek a használt tollak és pelyhek gyártásra történő előkészítéséhez – válogatás, osztályozás, textilvágás – kapcsolódó automatizálási feladatokat egy komplex gyártósorral oldják meg.

A fejlesztés eredményeként a Naturtex Kft. képessé vált arra, hogy a

nemzetközi szinten összegyűjtött, eltérő szennyezettségű alapanyagokból saját technológiával standard ipari körülmények között gyártsa új termékeit a nemzetközi vásárlóközönség részére.


A négyéves projekt csaknem 930 millió forintos költségéből több mint 580 millió forint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatása.

Az idén 35 éves Naturtex Kft. 2006-ban került teljes egészében magyar tulajdonba, jelenleg 200 alkalmazottat foglalkoztatnak. A cég részesedése mintegy 35 százalékos a magyar ágyneműpiacon.