Sikeres a számlalottó Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Az új szerencsejátékba eddig csaknem 40 millió szelvénnyel kapcsolódtak be. A bolti nyugtákkal akár 10 ezer eurót is lehet nyerni.
Vágólapra másolva!

A számlalottót tavaly szeptemberben vezette be a pozsonyi kormány, a cél pedig az adóbevételek növelése volt. A szerencsejáték üzemeltetője, a Tipos szerint az új szerencsejátékba annak első négy hónapja során több mint 39 millió 400 ezer szelvénnyel kapcsolódtak be. Ladislav Kriska, az állami szerencsejáték vállalat igazgatója szerint ez felülmúlta az előzetes várakozásokat.

A számlalottón állampolgárságra való tekintet nélkül minden 18-ik életévét betöltött személy akár már egyetlen, két hónapnál nem régebbi, Szlovákiában kapott nyugtával vehet részt. A számla azonosító kódjának bejegyezése után részvételre feljogosító személyi kódot kap a játékos. A bejegyzett számlák tulajdonosai közül havonta kétszer 10-10 nyertest sorsolnak, az első helyezett 10 ezer euró adómentes pénzjutalmat nyer.

Peter Kazimír pénzügyminiszter szerint Szlovákiában évente mintegy 150 millió euró (közel 45 milliárd forint) esik ki a költségvetésből az Áfa-elkerülés miatt. A szerencsejátékkal az ötletgazda pénzügyminisztérium az adóelkerülést csökkentené, illetve szeretné, ha a lakosság körében hétköznapi gyakorlattá válna a számlakérés.

Az számlalottó nem ismeretlen Európában, Szlovákia előtt csak Máltán alkalmazták. Az ötlet Tajvanról származik, ahol már a múlt század ötvenes éveitől sikerrel alkalmazzák az adóbevételek növelésére.