Az internet veszélyei, avagy hogyan legyünk résen a kibercsalásokkal szemben

Vágólapra másolva!
A XXI. században az internet széleskörű elterjedése többek között a vásárlási szokások átalakulását, az online vásárlások előtérbe kerülését, valamint a social media létrejöttét, majd hódítását is eredményezte. Ezekkel a tendenciákkal párhuzamosan a kitettségünk is egyre nőtt az online térben, hiszen több személyes adatunk kerül fel a világhálóra, mint korábban bármikor, ez pedig remek táptalajt biztosít az internetes csalások számára. Elengedhetetlen tehát, hogy aktívan tegyünk a megelőzés érdekében.
Vágólapra másolva!
Forrás: GettyImages

Hamis online ajánlatok

Az interneten végrehajtott vásárlások elterjedése nagymértékben elősegítette a hamis online ajánlatok erőteljesebb jelenlétét. A fogyasztók mellett a vállalkozások is egyre többet vásárolnak és adnak el az interneten, ezért egyre szélesebb körben fontos kiemelt figyelmet fordítani a biztonságos online tér megteremtésére.

Amennyiben lehetőségünk van rá, vásároljunk belföldi kiskereskedelmi webhelyeken, hiszen így nagyobb valószínűséggel tudjuk elkerülni az esetleges problémákat. Amennyiben mégis gond merülne fel, az esetek többségében azonnali segítséget kaphatunk az ügyfélszolgálattól, szemben a külföldi weboldalakkal. Érdemes az adott termékről vagy akár weboldalról értékeléseket, ismertetőket olvasni a vásárlás előtt, így meggyőződhetünk arról, hogy a megfelelő minőségű terméket kapjuk, belátható időn belül, valamint, hogy a webáruház minden szükséges fogyasztóvédelmi lehetőséget a rendelkezésünkre bocsát.

A készülékeink naprakészen tartása, operációs és biztonsági rendszereinek folyamatos frissítése kritikus az online biztonság szempontjából. A gyanús ajánlatokkal, nyereményekkel kecsegtető reklámokat érdemes figyelmen kívül hagyni, hiszen ezek általában rosszindulatú programok, amelyek akár a tudtunk nélkül is képesek vírusokat, kémprogramokat telepíteni készülékeinkre. Emellett különösen fontos, hogy a tranzakciók alkalmával kizárólag biztonságos internetkapcsolatot használjunk, lehetőleg kerüljük a nyilvános vagy ingyenes wifi hálózatokat!

Óvjuk személyes adatainkat!

A közösségi média elterjedése lehetőségek tárházát hozta magával, ugyanakkor, mivel ezeken a felületeken rengeteg személyes adatunk található, az online csalások és az adathalászat szempontjából is kiemelt médiaszegmenssé vált. A csalók különböző módszerek alkalmazásával próbálják elérni, hogy személyes adatainkat megszerezzék és ezt abban az esetben is megtehetik, ha megfelelő védelmet alkalmazunk, ha korlátozzuk a tartalmaink láthatóságát, vagy ha tudatosan kevés információt osztunk meg a személyes profiljainkon. Ezeknek az adatoknak a birtokában a csalók többek között jóvá nem hagyott vásárlásokat hajthatnak végre, bankszámlát nyithatnak, hitelt vehetnek fel a nevünkben, vagy akár tovább is adhatják az adatainkat.

A védekezés ebben az esetben is két fő területen történhet. Egyrészt fontos a közösségimédia-fiókjaink adatvédelmi- és biztonsági beállításainak naprakészen tartása, másrészt érdemes minden esetben átgondolni, hogy mennyi információt és fényképet osztunk meg magunkról, valamint az üzenetváltásaink során is óvatosnak és körültekintőnek kell lennünk. Sok esetben ismerőseinktől érkeznek a gyanús hivatkozások – ezekben az esetekben legyünk résen, hiszen könnyen lehetnek akár vírusok is. Mielőtt kattintunk, kérdezzük meg az ismerősünket, hogy mit szeretne megosztani velünk!

A közösségi oldalaink megfelelő szabályozása sem garantálja, hogy adataink nem jutnak el a csalókhoz, ezért elengedhetetlen a megfelelő tájékozottság a témát illetően. Hasznos segítséget nyújt ebben a kiberpajzs.hu oldal, amely az online csalások számos területére vonatkozóan ad részletes információt, védelmet biztosítva a pénzügyeinkben.