Vágólapra másolva!
A tőkebeáramlás terén fényes jövő áll az EU-csatlakozásra váró közép-kelet-európai országok előtt - állapítja meg közelmúltban készített tanulmányában a Nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD). A szakértők szerint ma még gyakran rontja a helyzetet, hogy a régióba betelepült multik nem tudnak gyümölcsöző kapcsolatot kialakítani a helyi beszállítókkal.
Vágólapra másolva!

Az OECD-országokba irányuló működőtőke-befektetések 1999-ben 35 százalékkal haladták meg az előző évit, és 684 milliárd dollárt értek el, míg a kiáramló tőke összege 22 százalékkal, 768 milliárd dollárra nőtt egy esztendő alatt. Váratlan mértékben emelkedett a befektetések értéke Japánban, Svédországban és Németországban, Dánia, Franciaország és Írország pedig rekordmértékű tőkekiáramlást regisztrált - derül ki az OECD tanulmányából.

Telekommunikációs fúziók

Partnervállalatok

Országok

Fúzió értéke (Mrd USD)

Vodafone/Mannesmann

brit-amerikai/német

200

Vodafone/AirTouch

brit/amerikai

65,9

MCI WorldCom/Sprint

USA/USA

121

Olivetti/Telecom Italia

olasz/olasz

-

Ameritech/SBC

USA/USA

72,4

GTE/Bell Atlantic

USA/USA

71,3

AT&T/TCI

USA/USA

69,9

AT&T/MediaOne

USA/USA

63,1

Qwest/US West

USA/USA

45

Cable & Wireless/IDC

brit/japán

0,57

Bár a zöldmezős beruházások is jelentős mértékben bővültek tavaly, leginkább a fúziók és felvásárlások terén volt tapasztalható hatalmas fellendülés. A nemzetközi tranzakciók listáján Nagy-Britannia megelőzte az USA-t, az OECD-tagok részvételével lezajlott ügyletek mintegy felében volt partner a két ország.

Az USA-ba áramló tőkének a nagy része Európából jött, a legjelentősebb befektetők között Angliát, Németországot és Hollandiát említik a jelentés készítői. Csakúgy, mint egy évvel korábban, az amerikai befektetések több mint egyharmadát 1999-ben is az angolok vitték véghez.

Ami a "fogadó oldalt" illeti, még mindig Európa a legtöbb beruházás színhelye, bár a '98-as 61 százalékról 53 százalékra csökkent aránya. Ezzel szemben különösen az ázsiai országok aktivitása nőtt meg, miután lassan kilábaltak a pénzügyi krízisből. Japán például mindenekelőtt amiatt került az élvonalba, hogy a Renault meghatározó részesedést vásárolt a Nissanban. A szigetországba tavaly négyszer annyi tőke áramlott, mint azelőtt, de még ezzel sem érte el azt a pénzösszeget, amelyet a japánok fektettek be külföldön.

A Cseh Köztársaság és Lengyelország a privatizációnak köszönhetett nagy mennyiségű pénzt, és velük együtt még Magyarország is nettó tőkevonzó, hiszen az itteni vállalkozások külföldi befektetései elhanyagolhatók.

A szakértők szerint fényes jövő vár az EU-csatlakozás előtt álló közép-kelet-európai országokra. Bár a külföldi tőke még viszonylag rövid ideje van csak jelen, máris kritikus szerepet játszik elsősorban Magyarország, Észtország, Lettország és a Cseh Köztársaság gazdaságában. A tanulmány készítői azonban felhívják a figyelmet: egyes esetekben rontja a helyzetet, hogy a betelepült multik nem tudtak még gyümölcsöző kapcsolatot kialakítani a helyi beszállítókkal. Az EU-tagságra való felkészülés előbb-utóbb kikényszeríti majd ezekből az országokból, hogy olyan jogszabályokat hozzanak, amelyek az uniós tagországokéhoz hasonló befektetési környezetet teremtenek.

A fúziók és felvásárlások piacán a legaktívabbak a telekommunikáció területén tevékenykedő cégek, amelyek tranzakciói 1999-ben 20 százalékot képviseltek az összes tranzakció értékéből. A gyógyszeripar áll a dobogó második helyén, az olaj- és gázszektor pedig a harmadik. Jelentősen előreléptek az elmúlt egy év során a bankok és a pénzügyi intézmények, továbbá az áramszolgáltatók és egyéb energiaipari vállalatok is.

Lassan gyarapodnak a hazai beszállítók

A magyar beszállítók ma már a hazai hozzáadott érték közel 20 százalékát termelik ki az exportban, míg néhány éve ez az arány még csak 10 százalék volt - mondta a Magyar Hírlapnak Bobok György, a Gazdasági Minisztérium főosztályvezetője.

Az utóbbi egy-két évben már észrevehető tendencia, hogy inkább a hightech termékek gyártói jönnek az országba. A beruházások összetétele egyre pozitívabb lesz. A nagy multinacionális cégek közül már idejött, amelyik akart, és ezek közül néhány azt szeretné, ha minél több termékkomponens is Magyarországon készülne. Még nem érkezett el az idő, de egyre közeledik, amikor a kisebb hozzáadott értéket termelő multik kitelepülnek hazánkból, és a nálunk olcsóbb munkabérrel dolgozó országokban telepednek le. Ennek első "fecskéje" a Mannesmann VDO, amely Sárbogárdról Kínába költözteti üzemét. Hazánk fő versenyelőnye ugyanis rég nem az olcsó munkaerő, hanem a hatékonyság, a versenyképesség. Az új befektetők mellett jelentős a már jelen lévő cégek kapacitásbővítése is - fűzte hozzá Bobok.

G. Tóth Ilda

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

OECD