Megpecsételődhet a szövetkezetek sorsa

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága már döntött a szövetkezetek jövőjéről. Tegnap személyeskedésig fajuló érvelések után a kormánypárti többség általános vitára alkalmasnak találta az agrártárca szövetkezetekről, és a szövetkezeti üzletrészről szóló új törvénytervezeteit. A bizottság elvetette Medgyasszay László képviselő nemzeti földalappal kapcsolatos törvénytervezetét. Ettől függetlenül még a parlament elé kerülhet a dokumentum.
Vágólapra másolva!

Miután a kormány befogadta, tegnap a mezőgazdasági bizottság is általános vitára alkalmasnak nyilvánította - igaz, csaknem kiegyenlített szavazati arányban - a szövetkezetekről, valamint a szövetkezeti üzletrészekről szóló két törvénytervezetet.

Tamás Károly, az FVM közigazgatási államtitkára a tervezet ismertetése során elmondta, hogy a kívülálló üzletrész-tulajdonosok tulajdonukkal, döntési joggal, valamint osztalékkal nem rendelkeznek: vagyonuk jövedelmet nem termelt, hozzáférhetetlenné vált, s értéke a legtöbbször csökkent. Az FVM indítványa igazságos rendet akar teremteni, ami a családi gazdaságok elterjedését is segítené. A tervek szerint a törvény elfogadását követő hatvanadik napon közgyűlést hívnának össze a szövetkezetek, amelyeken a kívülállókkal együtt születne döntés a vagyon újraértékeléséről. A megállapított vagyonrész kifizetésére a szaktárca legfeljebb kilencven napot adna. Ennek összes értéke elérné az 50 milliárd forintot.
Az ellenzéki képviselők szerint, ha a parlamenten is keresztülveri a kormányzat a jogszabályokat, akkor a még működőképes szövetkezetek is tönkremennek, több mint 50 - egyesek szerint akár 150 - milliárd forint vagyonkivonással jár az üzletrészről szóló törvény végrehajtása. Orosz Sándor, a bizottság szocialista alelnöke alkotmányellenességről beszélt, mert szerinte a javaslattal a kormány az állampolgárok vagyoni viszonyaiba avatkozna be.

A bizottság hosszas - még a szövetkezeteket érintő jogszabályok miatt ideges légkörben zajló - vita után 12 igen, 12 nem és Zsikla Győző kisgazda-képviselő tartózkodása mellett nem tartotta általános vitára alkalmasnak Medgyasszay László nyár elején beterjesztett Nemzeti Földalapról (NFA) szóló önálló törvényjavaslatát. Az elképzelést több kritika érte, főleg kormányoldalról, ahogy a nem szavazatok is onnan származtak. A kormányképviselők szerint rövidesen elkészül az agrárkormányzat saját földalapról szóló jogszabálytervezete, ezért felesleges a szerintük több ponton vitatható önálló törvényjavaslattal foglalkozni. A kisgazdák és a Fidesz-képviselők szerint az NFA ellenőrzése és vezetése az agrárminiszter dolga, az ellenvélemény szerint jobb lenne, ha azt az Országgyűlés végezné.

A végül elvetett törvénytervezet azonban még a Tisztelt Ház elé kerülhet, mivel lapunknak Medgyasszay elmondta, hogy az MDF-t szeretné meggyőzni, hogy a párt frakciója terjessze a plenáris ülés elé a tervezetét.

O. Horváth György

(Magyar Hírlap)