Mikrohitel-program: beszáll a Postabank és a Hitelgarancia Rt.

Vágólapra másolva!
A Postabank és Takarékpénztár Rt. a jövőben a kisvállalati kölcsönprogram keretében saját forrásaival is kiegészíti az ez év július 1-jén megújított mikrohitel-programot, és ehhez a Hitelgarancia Rt. készfizető kezességvállalása társul - jelentették be pénteken Budapesten sajtótájékoztatón a három intézmény vezetői.
Vágólapra másolva!

Csuhaj V. Imre, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: ez év július 1-je és november 15-e között a megújított mikrohitel-program keretében 853 vállalkozó vett fel mikrohitelt, mintegy 1,4 milliárd forint összegben.

A mikrohitel felső határa július elsejét megelőzően 1,3 millió forint volt, amit 3 millió forintra emelkedett. Az emelést követően július 1-je után a kisvállalkozók által felvett kölcsönök átlagos nagysága 1,6 millió forintot tett ki, azaz a vállalkozások számára a felső korlát emelése kifejezetten szükséges volt. (Összehasonlításképpen tavaly egész évben 1.523 vállalkozó jutott mikrohitelhez, összesen 1,614 milliárd forint összegben.)

A Postabank és az MVA együttműködése alapján a kis- és középvállalkozók által felvehető hitel nagysága maximum 10 millió forint, amelyből 3 millió forint a mikrohitel, a fennmaradó részt pedig a Postabank társfinanszírozásban biztosítja. A Postabank hitelére a mindenkori jegybanki alapkamat 150 százalékát kell fizetni, a kölcsön futamideje minimum 6, maximum 36 hónap, amelyből a tőketörlesztésre maximum félév türelmi idő adható. A konstrukcióban a kisvállalkozónak, vagy a kisvállalatnak a fejlesztés nettó értékének 25 százalékával saját erőként kell rendelkeznie. A kölcsönt elsősorban beruházásra kellet fordítani, illetve maximum 50 százalékos értékben forgóeszköz finanszírozásra.

A Postabank Rt. által biztosított hitelrészhez a Gazdasági Minisztérium kis- és középvállalkozói célelőirányzatából kamattámogatást igényelhet a kisvállalkozó, ennek mértéke a mindenkori jegybanki alapkamat 50 százaléka. Az ügyfél mindenkor a bruttó kamatot fizeti, a megfizetett kamat alapján a bank igényli a kamattámogatás folyósítását. A kölcsönhöz a Hitelgarancia Rt. 90 százalékos garanciavállalása társul.

A Postabank gyors hitelbírálattal néhány napon belül dönt a kölcsön odaítéléséről. A banki hitelbírálati díj 10 ezer forint, amely a hitelkérelem beadásakor esedékes, továbbá a banki hitelrész kezelési költsége 1 százalékot tesz ki. A HG Rt. készfizető kezességvállalásának díja pedig 1,2 százalék jelenleg, amelyhez a GM 50 százalékos díjtámogatása kapcsolódhat.

Nagy Róbert, a Postabank Rt. cégvezető igazgatója elmondta: azt a kis- és középvállalkozói kört célozzák meg elsősorban, amelynek éves nettó árbevétele nem haladja meg a 100 millió forintot, foglalkoztatottaik száma nem több 9 főnél és a vállalkozásban a külföldi tulajdon aránya maximum 25 százalék. Az is feltétel, hogy a vállalkozásnak ne legyenek köztartozásai, azaz sem az állam, sem az önkormányzatok felé adófizetési illeték és tb-járulék hátraléka nem állhat fenn. Emellett a HG Rt. üzletszabályzatban rögzített követelményeinek is meg kell felelnie a vállalkozásnak.

A kisvállalkozások segítésére bevezették, hogy a vállalkozás lehet veszteséges is, ha nem kezdő vállalkozásról van szó természetesen, azonban a veszteség mértéke nem haladhatja meg az éves árbevétel 5 százalékát. Kismarty Márta, a Hitelgarancia Rt. vezérigazgatója közölte: a HG Rt. által biztosított garanciaállomány ez év november 10-ig elérte a 60 milliárd forintot, ami az elmúlt év hasonló időszakához viszonyítva 2,5-szeres növekedés. Ezzel párhuzamosan idén már négyszer annyi garanciaszerződést kötöttek, mint a tavalyi év hasonló időszakában. E szerződések háromnegyed része kifejezetten, a bankokkal kötött együttműködési megállapodásoknak köszönhetően is, a kis- és mikrovállalkozások tevékenységét segíti.

(MTI)

Ajánlat:

Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány

Postabank