<P>Jelentősen nőtt a zálogházak forgalma</P>

Vágólapra másolva!
A zálogházak forgalma idén várhatóan 30 százalékkal nő tavalyhoz képest, és meghaladja az 50 milliárd forintot. A zálogházak tulajdonosai szeretnék, ha a törvényi szabályozás megváltoztatása lehetővé tenné, hogy a zálogházakba beadott tárgyak öt év eltelte után is visszavásárolhatók legyenek.
Vágólapra másolva!

Boros József, a Magyar Zálogházak és Záloghitelezők Országos Szövetsége (Mazosz) etikai bizottságának elnöke egy keddi konferencián kijelentette: Magyarországon több mint 130 bejegyzett zálogház és mintegy kétszáz fiók működik. Az idén a zálogházak harminc fiókot nyitottak országszerte, elsősorban Budapesten és nyugat-magyarországi városokban. Az összes fiók csaknem 90 százaléka ékszerek elzálogosításával foglalkozik.

A tanácskozáson elhangzott: a Mazosz szorgalmazza, hogy az általános forgalmi adóról (áfa) szóló törvényben a zálogba adott tárgyak kényszerértékesítése utáni áfát a zálogházak visszaigényelhessék. A problémát az okozza, hogy a zálogházi tevékenység alanyi áfa-mentes, így a kényszereladásoknál felszámított adót nem tudják visszaigényelni. A zálogházak tulajdonosai azt is szeretnék elérni, hogy az új törvény úgy rendelkezzen: a határidőn túl fiókokban maradó zálogtárgyak értékesítését kárenyhítés címén elszámolhassák.

A Mazosz célja az is, hogy az új törvényben pontosítsák a kézi zálog fogalmát, ami kitágítaná a beadó lehetőségeit. Így az ötéves határidő lejárta után is módja lehetne a beadónak arra, hogy visszavásárolja a zálogfiókban elhelyezett tárgyat.

(MTI)