A VPOP jövőre növekvő költségvetéssel számolhat

Vágólapra másolva!
A 2001. évi költségvetésben a vám- és pénzügyőrség csaknem 31 milliárd forinttal gazdálkodhat, ami mindössze 360 millió forinttal több, mint az idei előirányzat - derül ki az Országgyűlés által elfogadott költségvetési törvényből.
Vágólapra másolva!

A testület a költségvetésből 28 milliárd forint támogatáshoz jut, ami 3,7 milliárddal, illetve 13 százalékkal magasabb, mint a 2000. évi előirányzat. Ez az összeg a feladatok ellátásán túl fedezetet nyújt a bor zárjegy 400 millió forintos előállítási költségeire mint új belépő feladatra, valamint az adójegyek 1,5 milliárd forintot kitevő előállítási költségeire is. Ez utóbbiak fedezete korábban a fejezeti kezelésű előirányzatok között szerepelt.

A vámhatóság mintegy 3 milliárd forint saját bevételt tervez, ami 2,8 milliárddal kevesebb, mint az idei. Ennek oka, hogy a felhalmozási költségvetés bevétele mintegy 3 milliárd forinttal csökken, mivel a PHARE segélyből származó bevétel a fejezeti kezelésű előirányzathoz került át. Az intézményi működési bevételek 2,7 százalékkal növekednek, ezen belül a díjtételek 30 százalékkal. A kávé és dohány zárjegyek, a jövedéki nyomtatványok értékesítéséből és a költségtérítési bevételek emelkedéséből 420 millió forint bevétel növekedésre számítanak.

A személyi juttatások előirányzata 11,2 százalékkal meghaladja a 2000. évit. A testület létszámkerete 41 fővel 7969 főre emelkedhet jövőre. A 11,8 milliárd személyi juttatások összegének csaknem 60 százalékát a rendszeres bérek teszik ki.

Amennyiben a 2001. november 25-ig a vám- és importbefizetések, valamint a fogyasztási és jövedéki adó bevételek 89 százalékosan teljesülnek, a személyi juttatások 2,9 milliárd forinttal, a munkaadót terhelő járulék előirányzat pedig 959 millió forinttal túlléphető.

A dologi kiadásokra 10,6 milliárdot szánnak, ami csaknem 2,7 milliárddal, 34 százalékkal több, mint 2000-ben. Felújítási kiadásokra 300 millió forintot terveznek, amely az idei évihez képest 90 millió forintos növekedés. A keret évek óta gyakorlatilag azonos szinten maradt.

Lakásépítésre az ideinél 50 millió forinttal többet, 200 milliót költenek, emellett lakástámogatásra 70 milliót szeretnének fordítani, ami 20 millió forintos emelkedés a 2000. évihez viszonyítva.

A VPOP által megvalósítandó központi beruházásokat a fejezeti kezelésű előirányzatoknál tervezték be. A határátkelőhely- beruházásokra jövőre 4,8 milliárd forintot fordíthat a vámhatóság, ebből 1 milliárdot tesz ki a PHARE-támogatás. Így jövőre megújulhat Röszke, Letenye, Csengersima, Kiszombor, Nyírábrány, Vállaj.

A 2002. évi büdzsé mintegy 4,2 milliárd forint, tisztán költségvetési forrásból származó határátkelőhely beruházási összeget tartalmaz. Folytatódik a röszkei, a letenyei, a kiszombori és a nyírábrányi határállomás korszerűsítése, míg elkezdődnek a záhonyi, a gyulai és az ártándi határállomások felújítási munkálatai.

(MTI)