Parlament előtt a CW Bankról szóló jelentés

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés pénteken tárgyalta a jegybank kereskedelmi banki tevékenységéről szóló jelentést, amely szerint a Magyar Nemzeti Bank elnökei nem tettek meg mindent a pénzintézet tulajdonában lévő, bécsi székhelyű CW AG Banknál keletkezett veszteségek elkerülése érdekében. Az ügyet vizsgáló albizottság azt javasolja, hogy a legfőbb ügyész az osztrák hatóságokkal együttműködve kezdeményezzen büntetőeljárást az ügyben.
Vágólapra másolva!

Domokos László fideszes képviselő, az MNB kereskedelmi banki tevékenységét vizsgáló albizottság vezetője a testület által elfogadott határozati javaslat általános vitájában elmondta: a CW Banknál összesen mintegy 90 milliárd forint veszteség keletkezett. A kormánypárti képviselő kifogásolta, hogy az MNB elnöke nem kezdeményezett sem büntetőjogi, sem munkaügyi eljárást a CW Bank veszteségei miatt.

Domokos a jelentést ismertetve azt mondta, hogy a bank veszteségeinek döntő része 1991 és 1996 között keletkezett, de még 1998-ban is volt olyan kihelyezés, amely növelte a hiányt. Hozzátette: a tulajdonos MNB már 1995-ben felismerte, hogy a CW Bank veszteségesen működik, és erre céltartalékot is képzett. Domokos László érthetetlennek nevezte, hogy a bank 1996-1997-ben is nyújtott hiteleket az addigra már fizetésképtelen társaságoknak, illetve meghosszabbította azok hitelszerződéseit. A képviselő kiemelte, hogy az albizottság vizsgálata nem lehetett teljes körű, mert a banktitok és az üzleti titok nehezítette a tényfeltárást.

Az albizottság vezetője szerint az Országgyűlés elé került 1992-1998 közötti jegybanki jelentésekben nem szerepelt a CW Bank veszteségeinek valós mértéke. A vizsgálat során megállapították, hogy a CW Bank vezetésének szerepe jelentős, és fennáll a nagy kárt okozó hűtlen kezelés gyanúja. A tervszerű és tudatos ellenőrzés elmaradása pedig felveti az MNB-elnökök közvetett felelősségét is - mondta Domokos László.

Ezért a bizottság azt indítványozza, hogy a legfőbb ügyész a bűnügyi jogsegélyegyezmény alapján keresse meg a CW Bankkal kapcsolatban büntetőeljárást lefolytató osztrák hatóságokat, hogy azok adják át a birtokukba jutott információkat a magyarországi büntetőeljárás megindítása érdekében.

A határozati javaslatban az Országgyűlés felkéri a kormányt, hogy a vizsgálat tapasztalatai alapján módosítsa a jegybank-, illetve a hitelintézeti törvényt.

Surányi György, a jegybank hamarosan távozó elnöke parlamenti felszólalásában elmondta: minden tőle telhetőt megtett a CW Bank veszteségeinek csökkentése érdekében. Surányi György hangsúlyozta, hogy büntető vagy polgári eljárás indult mindazokkal szemben, akiknek esetében felelősségre vonást kezdeményezhettek. A jegybankelnök a leghatározottabban cáfolta azokat a vádakat, melyek szerint nem jártak el szakszerűen a CW Bankkal kapcsolatos problémák kezelésében.

Bauer Tamás szabad demokrata képviselő a bizottság kisebbségi véleményét tolmácsolva elmondta, hogy a jelentés általános vitára bocsátását a szocialisták és az SZDSZ is támogatja, de a határozati javaslatot nem. Az ugyanis megítélésük szerint ellentmondásban áll a jelentéssel. Bauer úgy vélte, hogy a jegybankelnököket nem terheli közvetett felelősség sem, mert nem igaz az az állítás, amely szerint nem tettek meg mindent a veszteségek csökkentése érdekében.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára felszólalásában elmondta: a kormány megkezdte a jegybanki és a hitelintézeti törvény módosításának előkészítését, és az előterjesztések a közeljövőben a parlament elé kerülnek.

(MTI)

Ajánlat:

MNB

Pénzügyminisztérium

Korábban:

Lezárják a CW bank ügyét
(2001. február 8.)

Négy volt jegybankelnök is felelős lehet a CW Bank veszteségéért
(2000. november 21.)

CW AG: továbbra sem ért egyet a Pénzügyminisztérium és a jegybank
(2000. szeptember 8.)