A cégek egyharmada adós a feltőkésítéssel

Vágólapra másolva!
Tavaly 259 ezer ügy érkezett a cégbíróságokra, 42 százalékkal több, mint az előző évben. A megnövekedett feladatokkal arányosan nőtt a befejezett ügyek száma is: több mint 257 ezer ügyet zártak le, 60 ezerrel többet, mint egy évvel korábban. Tavaly június 16-án lejárt a kötelező tőkeemelésre előírt határidő. Összesen 90 ezer cégnek kellett volna tőkeemelést végrehajtania, de ez év január végén a cégbírósági kimutatások szerint még 29 ezer kft. és 326 rt. még nem tett eleget törvényi kötelezettségének.
Vágólapra másolva!

Tavaly 259 ezer ügy érkezett a cégbíróságokra, 42 százalékkal több, mint az előző évben. A megnövekedett feladatokkal arányosan nőtt a befejezett ügyek száma is: több mint 257 ezer ügyet zártak le, 60 ezerrel többet, mint egy évvel korábban -tájékoztatott Lizák Tibor, az OIT Hivatala bírósági igazgatási főosztályának helyettes vezetője.

A változatlan számú, 128 cégbíró teljesítményét dicséri, hogy mindössze két olyan ügy akadt, amelyben túllépték a 60 napos befejezési határidőt. Az idén sem várható, hogy csökken a cégbírósági munkateher - mondta Lizák Tibor annak kapcsán, hogy nemrég a fővárosi és megyei bírósági elnökök értekezletén értékelték, hétfőn pedig a Cégbírák és Gazdasági Bírák Országos Egyesületének választmányi ülésén tekintik át a cégbíróságok helyzetét és időszerű feladatait.

Az országban regisztrált 1 millió 127 ezer gazdasági szervezeten belül több mint 389 ezer a társas vállalkozás. A hagyományos feladatok mellett - cégbejegyzés, cégmegszüntetés, törlés, törvényességi eljárás, fantomcégek kiszűrése - továbbra sem csökken a jogszabályváltozásokból adódó többletfeladat. Ennek zöme változatlanul a gazdasági társaságokról szóló törvénynek a kft.-k és az rt.-k jegyzett tőkéjének 1 millió forintról 3 millió forintra, illetve 10 millió forintról 20 millió forintra történő kötelező felemeléséből adódik. Tavaly június 16-án lejárt a kötelező tőkeemelésre előírt határidő. Összesen 90 ezer cégnek kellett volna tőkeemelést végrehajtania, de ez év január végén a cégbírósági kimutatások szerint még 29 ezer kft. és 326 rt. még nem tett eleget törvényi kötelezettségének. Lizák Tibor elmondta: a tőkeemelést, illetve az átalakulást elmulasztó gazdasági társaságokat a cégbíróságok törvényességi felügyeleti eljárásokban - felszólítással, 50-500 ezer forintig terjedő bírságolással - igyekeznek rábírni a törvényi kötelezettség teljesítésére. A tőkeemeléssel adós társaságok között mintegy 8.500 kft. és 161 rt. ellen felszámolás vagy végelszámolás van folyamatban, így nem várható, hogy ezen cégek tőkeemelést fognak végrehajtani.

A törvény értelmében ugyancsak tavaly június 16-ával eltűntek a cégpalettáról a gazdasági munkaközösségek. A társasági szerződés módosításával közkereseti társaságként működhetnek tovább, vagy más társasággá kellett átalakulniuk. Lizák Tibor közölte, hogy még 3 ezer gmk. működik az országban, amelyeket meg fognak szüntetni.

A cégbíróságok tavaly mintegy 6 ezer 800 céget szüntettek meg hivatalból. Közülük a meglévő cégek 1 százaléka, 4 ezer vállalkozás fantomcég volt. A felderített fantomcégek száma évente alig változik. Többnyire május végén akadnak fenn a rostán, amikor is a cégbírósági számítógépes rendszer kivetíti azon cégek nevét, amelyek elmulasztják a mérlegleadást. A többlépcsős cégtörvényességi eljárás végén ezeket törlik a nyilvántartásból - mondta Lizák Tibor.

(MTI)