Majdnem minden szektorban megjelentek az izraeli beruházók

Vágólapra másolva!
Izrael az utóbbi évtizedben csaknem másfél milliárd dollárt fektetett be Magyarországon. A közel-keleti ország beruházói elsősorban az ingatlanfejlesztési szektorra és a gyógyszeriparra koncentrálnak. Véleményük szerint Magyarországra a stabil, kiszámítható gazdasági környezet jellemző, jóllehet a piaci viszonyok hiánya még sok területről távol tartja, mi több, elriasztja a befektetőket.
Vágólapra másolva!

Magyarország ma az izraeli befektetések elsőrendű célpontja a térségben, a közel-keleti állam az utóbbi évtizedben csaknem másfél milliárd dollárt fektetett be nálunk. Meghaladja a 700 millió dollárt az ingatlanpiaci, a kétszázmilliót a telekommunikációs, a 150 milliót az ipari termelői invesztíció értéke. Izrael budapesti nagykövetségén arról tájékoztatták a Magyar Hírlapot, hogy e beruházások értéke igen magasnak számít az ország méretéhez képest.

A magyar gyógyszerpiacra Európa egyik legkiszámíthatatlanabb árszintje a jellemző. A Teva csoport nem ilyen feltételeket talált akkor, amikor befektetőként megjelent Magyarországon. Most már tartózkodóbb a cég, mint pár évvel ezelőtt.

Koncentráció a gyógyszergyártásban

A Biogal-Teva Pharma Rt.-nél nem vitatták, hogy szűkül mozgásterük. Dollárban mérve nem nőtt a magyar gyógyszerpiac, viszont csökkent a megvásárolt dobozszámmal mért egy főre jutó fogyasztás. Rózsa András vezérigazgató szerint a gyártókat a normális piaci árszint követésétől el lehet tiltani, de arra nem lehet kényszeríteni őket, hogy veszteségesen gyártsanak, forgalmazzanak. Az alacsony és közepes árfekvésű termékek eltűnhetnek a piacról. Az elmúlt 6-8 évben a gyógyszerárak jócskán az infláció alatt nőttek. A fogyasztás változott meg a rossz támogatási rendszer következtében. A Magyarországon gyógyszert gyártó cégek többsége forgalmának, nyereségének meghatározóan nagy részét külföldön realizálja. A Teva a Biogalt és a Human részvényeinek döntő részét nem piacvásárlási szándékkal vette meg. A debreceni gyárnak 1995 végén már csak hetei voltak a pénzügyi csődig. A Biogal azóta a Teva csoport európai termelési központjává vált, az izraeli vállalat leállította angliai gyártását és Debrecenből látja el Nagy-Britanniát is.

Az izraeli tőke nagy része az iparban jelent meg Magyarországon. Előbb a privatizáció során szerzett tulajdont, majd a gyárfalakon belüli technológiát korszerűsítette. A Cardo Bútorgyár például évente 300-500 ezer dollár értékben fejleszt. A győri székhelyű, izraeli tulajdonú vállalat a szakterületéhez szükséges kutatást is Magyarországra kívánja hozni - tudtuk meg Moshe Kostelitz ügyvezető igazgatótól. Ha a tudományos eredményeket összekapcsolják termékeik ergonómiai, anyagtudományi fejlesztéseivel, akkor nem kanapékat, ágyakat kínálnak a vevőknek, hanem komplett megoldásokat - tette hozzá. Mindeközben a dolgozók bérezését is kiemelten kezelik a győri gyárban: a szakképzetlenek havi 50-70 ezer forintot, a szakmunkások legalább 100 ezret vihetnek haza.

Ingatlanfejlesztés milliárdokért

Más léptékek léteznek az ingatlanszektorban. Ez a szakma az adott ország szervezettségét tartja a legfontosabbnak. Tom Sharon, a Duna Plaza Kft. vezérigazgatója szerint Magyarországon megfelelően működik a földhivatal, használhatók a nyilvántartások, visszakereshetők a tulajdonosok, az adminisztráció nem jelent kockázatot. Fejlett a pénzügyi közvetítőrendszer is, csak az engedélyeztetési gyakorlat nem egységes. Az ingatlanforgalmazó és -fejlesztő cég nevéhez ma már milliárdos nagyságrendű befektetések fűződnek: vásárol, elad ingatlanokat, épít plazákat, komplett épületegyütteseket. Újabban nagyobb cégeknek - A Budapest Banknak, az Unilevernek - építenek az egyedi igényeknek megfelelő, testre szabott létesítményeket. Átalakítottak egy öreg belvárosi lakóházat szállodává, s létrehozták a Páva Hotelt. Vettek és korszerűsítettek egy munkásszállót, melyet azóta jövedelmezően működtetnek. A Váci út, Meder utca, Újpesti-öböl, északi összekötő vasúti híd által határolt terület a legnagyobb beruházásuk: itt lakópark, szálloda, kikötő készül el a közeljövőben. Az izraeli ingatlanfejlesztő cég nem tart olyan politikai, gazdaságpolitikai változástól, ami miatt vissza kellene fognia beruházásait, sőt, új piacot találtak a lakásépítési szektorban, Tom Sharon szerint a Széchenyi terv a vevőket, önkormányzatokat hozza jó helyzetbe. Ingatlanfejlesztési szempontból az ipari parkok dömpingjét nem tartja szerencsésnek, mivel a közlekedési infrastruktúra nem mindenhol megfelelő, s így kevéssé vonzóak az ipari befektetőknek. Pedig Magyarországnak éppen a kihasználatlan ipari objektumok jelenthetik a fejlődés újabb irányát. Tom Sharon szerint a nyugati receszsziós jelenségek régiónkra nincsenek komoly hatással, inkább élénkülés, növekvő befektetési kedv lesz a jellemző Magyarországon.

Egy tel-avivi politikus, Reuven Horesh megfogalmazása szerint Izrael elsősorban a Széchenyi terv által meghatározott területeken, főként az informatikai, távközlési és egészségügyi szektorban, a kutatás-fejlesztés területén lát lehetőséget újabb befektetésekre.

Gergely László

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Széchenyi terv - pályázatok
Az Üzleti Negyed oldalain.