<P>A devizaszámlák átváltása díjmentes lesz</P><B></B>

Vágólapra másolva!
A bankokban lévő, 760 milliárd forintra rúgó hazai devizabetétek jó részét nem hagyja majd érintetlenül a jövő év elején bankjegyként is bevezetésre kerülő euró. Az Európai Monetáris Unió (EMU) tagállamainak lakosai mellett ugyanis a magyar háztartások jó részénél is van olyan bankó, fémpénz, amelyet január elsejétől az euró vált fel a kifizetéseknél is. Az itthoni beváltás menetrendjéről várhatóan nyár elején érkeznek majd az első banki kiértesítések. Az eddigi jelzések szerint a pénzcserét viszonylag gyorsan hajtják végre, Ausztriában például 2002 márciusától csak az osztrák jegybankban lehet a schillinget beváltani.
Vágólapra másolva!

A Bankszövetség és a jegybank képviselői a hét közepén ülnek le másodszor, hogy egyeztessenek a 2002. január elsején bankó formájában is megjelenő euróval kapcsolatos teendőkről. Bár Magyarország még messze van attól, hogy az eurót használó EMU tagja legyen, a hazai háztartásokban jelentős mennyiségű márka, schilling, líra és egyéb európai valuta van, amely január elsejétől már csak korlátozott ideig lesz forgalomban. A magyar pénzintézetek és a jegybank hamarosan meghirdeti, milyen határideig váltják be az érvényüket vesztő nyugati valutákat, s miképp kell átállítani a forgalomból kikerülő valutanemben vezetett számlákat euróra. A bankokkal folyó egyeztetés végéig a jegybank - a Magyar Hírlap kérdésére - nem kívánt információt adni, mondván a pénzintézetek ne az újságból tudják meg, miképp tervezi az MNB a csere lebonyolítását. Az EMU országaiban viszont már kiadták azokat az ütemterveket, amelyekhez - nyilvánvalóan - a magyar hitelintézeteknek is igazodniuk kell. Ebből például arra lehet következtetni, hogy január elsejétől a megszűnő nyugat-európai valutanemekben vezetett devizaszámlákat automatikusan át lehet váltani eurószámlákra. Nyugat-Európában az átváltás díjmentes, így kellene lennie a magyar bankoknál is.

Az osztrák nemzeti bank tervezetéből kiderül, hogy 2001. szeptember elsejétől szállítja ki a bankoknak és az üzleti életbe az euró bankjegyeket, az euróérmék pedig december 15-étől kerülnek forgalomba. Január elseje az - nap, amikor hivatalosan fizetőeszközzé válik a fém- és papírpénzben testet öltő euró. A schilling is forgalomképes marad, de csak két hónapig, 2002. február végén lehet utoljára a "nyugdíjba vonuló" osztrák valutában kiegyenlíteni a számlákat. Március elsejétől már csak az euró marad a piacon. Ha valaki ezután menne ki síelni Ausztriába, felesleges tartogatnia a korábbi utakról megmaradt schillinget, gondoskodnia kell az év elején a beváltásról. Március elsejétől ugyanis csak az osztrák nemzeti bankban lehet becserélni a megmaradt osztrák valutát. Ismert tény, hogy a pénzcseréknél a lakosság többnyire rosszul jár, mindig akad jó pár a régi fémpénzből vagy bankóból, ami végül érvényét vesztve emlékül megmarad. A jövő év elején kezdődő cserénél azonban a szokásosnál is jóval nagyobb lesz a veszteség, ha nem váltják be időben a birtokunkban levő márkát, lírát, schillinget euróra.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

MNB