Az első félévben befektetett működőtőke fele az ITDH segítségével érkezett

Vágólapra másolva!
Az idei év első felében Magyarországon befektetett mintegy 1,2 milliárd euró külföldi működő tőke csaknem fele, összesen 550 millió euró a Magyar Befektetési és Kereskedelemfeljesztési (ITDH) Kht. közreműködésével érkezett. Az első félévben 23 cég kezdte meg a termelést, 8900 új munkahelyet teremtve. A vállalatok közül 5 japán, 4 francia, 3 amerikai és 2 svájci.
Vágólapra másolva!

Az ITDH vezérigazgatója, Skultéti Vilmos a társaság csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy az ITDH az első félévben 38 komoly külföldi befektetővel tárgyalt, ebből 25 esetben 550 millió euró értékben született pozitív döntés. A beruházások várhatóan mintegy 7 ezer új munkahelyet teremtenek.

Az első hat hónap során az ITDH közvetítésével az elmúlt években meghozott befektetési döntések nyomán 23 cégnél kezdődött meg a termelés közel 600 millió eurós kapacitással, és 8900 új munkahely létrehozásával.

A vállalatok közül 5 japán, 4 francia, 3 amerikai és 2 svájci. E cégek elsősorban elektronikai, illetve autóipari beszállítói a nagyobb multinacionális társaságoknak. A cégek közül kiemelkedik a kanadai Wescast Industrie Inc. oroszlányi autó kipufogó-gyártó üzeme mintegy 165 millió USA dollár beruházással, amely 1050 új munkahelyet hozott létre.

Skultéti Vilmos elmondta, hogy az első félév végéig mintegy 23 milliárd euró külföldi működő tőke érkezett Magyarországra az elmúlt 12 év során.

(MTI)