Parlament előtt a pénzügyi "salátatörvény"

Vágólapra másolva!
Megkezdődött az Országgyűlésben annak a pénzügyi törvénycsomagnak az általános vitája, amely többek között adómentessé tenné a nyugdíjakat, növelné a lakáshitelek adókedvezményét, erősítené a családi mezőgazdasági vállalkozásokat, liberalizálná a devizatörvényeket, megszüntetné az anonim bankbetéteket és egyszerűsítené a számviteli törvényt. Az ellenzék éppen ezért bírálja a javaslatot: véleményük szerint ennyi törvényt nem lehet egyszerre módosítani.
Vágólapra másolva!

A pénzügyeket szabályozó egyes jogszabályok módosításáról szóló javaslat az Európai Unióhoz való csatlakozással és az adózás területét is érintő jogszabályi környezet megváltozásával függ össze - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán a parlamentben, az előterjesztés általános vitáját megnyitó expozéjában. A törvényjavaslatot ismertetve a pénzügyminiszter kiemelte a nyugdíjak teljes adómentessé tételét. Eszerint a nyugdíj 2002. január 1-jétől nem képezné az összevont adóalap részét.

A pénzügyminiszter közölte: a javaslat értelmében emelkedik az új lakások megvásárlásához, építéséhez, építtetéséhez, valamint a meglévő lakások jelentős bővítéséhez kapcsolódó hitel esetében az adókedvezmény mértéke a jelenlegi 20 százalékról a törlesztő részlet 40 százalékára, míg abszolút korlátja 35 ezer forintról 240 ezer forintra nő.

A miniszter ugyancsak hangsúlyozta azokat a kedvezményeket, amelyek a családi mezőgazdasági vállalkozások erősítését célozzák. Eszerint e vállalkozások tagjai 4 millió forint helyett 6 millió forint éves bevételi határig jogosultak az átalányadózás választására, vagy a bevétel 40 százalékának megfelelő kistermelői költségátalány elszámolására. Emellett a vállalkozó család tagjai jogosultak az 50 ezer forintot meghaladó értéken üzembe helyezett tárgyi eszközök bekerülési költségét is egy összegben költségként elszámolni. A birtokkoncentráció elősegítése érdekében a termőföld értékesítéséből származó jövedelem adómentessé válik, ha a vevő családi mezőgazdasági vállalkozó - tette hozzá Varga Mihály.

A miniszter fontosnak nevezte még a gyermekes családok adóterheinek további mérséklését, az előterjesztés szerint ugyanis a gyermekenként évi 10 ezer forintig juttatott iskolakezdési támogatás adómentes természetbeni juttatásnak minősül.

A devizaliberalizáció a jövőben azt eredményezi, hogy a magánszemélyek számos olyan ügyletet végezhetnek majd jogszerűen külföldön, amely a korábbiakban engedélyezési vagy bejelentési kötelezettség alá esett - mondta Varga Mihály.

A számvitelről szóló törvény módosítása Varga Mihály szavai szerint a jelenlegi szabályozás egyszerűsítését célozza. Elmondta azt is, hogy a javaslat értelmében a minősített elektronikus aláírással és időbélyegzővel ellátott elektronikus dokumentum fogadható el számviteli bizonylatként, ha más feltételeiben is megfelel a számviteli törvény előírásainak.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy Magyarországot több ízben érte kritika a nem névre szóló takarékbetétek miatt. A mostani javaslat szerint 2002. január 1-jétől kezdődően csak névre szóló takarékbetétet lehet nyitni, illetve a korábbi bemutatóra szóló vagy jeligés betéteket a hitelintézet köteles a bemutató személy nevére szólóvá átalakítani - emelte ki Varga Mihály.

A kormánypárti bizottsági előadók támogatásukról biztosították a javaslatot: a többségi véleményt ismertetők között Borkó Károly fideszes képviselő kijelentette, hogy az előterjesztés 3 millió adózót hoz jobb helyzetbe.

Szocialista és szabad demokrata politikusok nem tartották elfogadhatónak a kabinet előterjesztését. Véleményük szerint a kormány ismét kezelhetetlen mennyiségű törvénycsomagot kíván elfogadtatni a parlamenttel, ami egyrészt az Alkotmánybíróság szerint csak kivételes esetben elfogadható, másrészt bizonytalanságot teremt a pénzügyi törvények sokszori módosításával.

(MTI)

Korábban:

Megszűnik a nyugdíjak adóztatása
(2001. augusztus 16.)