Harmadával csökkent az ABN Amro profitja

Vágólapra másolva!
Hollandia vezető bankja, az ABN Amro kiábrándító harmadik negyedévet hagyott maga mögött. A pénzintézet tiszta profitja az előző negyedévhez képest 29 százalékkal 476 millió euróra csökkent. A profitcsökkenés oka, hogy nagyobb összeget kellett elkülöníteni a kockázati alapba, és veszteségbe csúszott a vállalati bankszolgáltatás.
Vágólapra másolva!

Az amszterdami közzpontú pénzintézet tiszta profitja az előző negyedévhez képest 29 százalékkal 476 millió euróra csökkent. A tavalyi harmadik negyedévi 796 millió euróhoz képest a csoport tiszta nyeresége 40,2 százalékkal volt kisebb a mostani harmadik negyedévben. Elemzők 415-498 millió euró közé tették az ABN Amro harmadik negyedévi profitját. A gyatra eredményekben nincs benne az European American Bank második negyedévi eladásából befolyt profit, azzal együtt a profitcsökkenés 70 százalékos volt.

Az ABN Amro a harmadik negyedévben 308 millió eurót különített el a kockázati alapba, 21,7 százalékkal többet, mint a második negyedévben. A pénzintézet a múlt hónapban visszavette prognózisát, és közölte, hogy megnöveli a kockázati alapot a kockázatos hitelek fedezetére, főként a légi közlekedésben, ahol a bank az egyik fő hitelező. A vállalati bankszolgáltatás vesztesége 29 millió euró volt a második negyedévi 106 millió euró nyereség helyett, amit az értékpapírpiac és a vállalati finanszírozás gyengeségével indokolt a társaság. A lakossági részleg bevétele negyedévről negyedévre 1,7 százalékkal 2,53 milliárd euróra nőtt, miközben ugyanott a költség 1,1 százalékkal 1,74 milliárd euróra csökkent.

Az év első kilenc hónapjában a pénzintézet tiszta profitja a tavalyi első kilenc havihoz képest 24,4 százalékkal 1,83 milliárd euróra csökkent. A bank arra számít, hogy a rossz konjunktúra jövőre is folytatódik.

Az ABN Amro megszenvedte a világgazdasági lassulást, miközben költséges szerkezetátalakításba kezdett és igyekszik megválni nem kulcstevékenységeitől - kommentálták a bankban a hétfőn kiadott eredményeket.

(MTI)

Ajánlat:

ABN Amro