Karácsony előtt olcsóbb lehet a baromfi

Vágólapra másolva!
A takarmánygabona-túltermelés és a baromfiágazat exportlehetőségeinek szűkülése miatt a következő hetekben csökkenhet a baromfifélék felvásárlási ára. Az már a kereskedőkön múlik, hogy ebből mennyit érzékelhetnek majd a vásárlók. Az viszont nem elhanyagolható tény, hogy Magyarországon a fogyasztók körében a csirke a legkeresettebb hús.
Vágólapra másolva!

A marha- és sertésállománnyal ellentétben a hazai baromfitermelés nem esett jelentősen viszsza az elmúlt időszakban. Sikerült megőrizni az exportpiacokat is, ami azért nagyon fontos eredmény, mert a magyar kivitel 72 százaléka az Európai Unió országaiba irányul. Takács László, a Baromfi Termék Tanács igazgatója a Népszavának azt nyilatkozta, míg 2000-ben január-szeptember között 155 millió dollár értékben exportáltak magyar baromfihúst a külföldi piacokra, idén az azonos időszakban ez az összeg elérte a 197 millió dollárt, ami 27 százalékos emelkedést jelentett.

A BSE marhakór mellett a keresletet gerjesztette az olaszországi baromfivész áthúzódó hatása is. Az a ritka szerencsés helyzet alakult ki, hogy a többlet-keresletet magasabb árak mellett használhatták ki a hazai szállítók. A bontott csirke kilójáért egy dollár 13 centet, a csont nélküli csirke kilójáért 3,3, a kicsontozott pulyka kilójáért 3,14 dollárt adtak a nyugati kereskedők.

Takács László szerint ez a tendencia októbertől kedvezőtlenebbé vált, mert az európai termelés ismét fölfutott és telítődnek a raktárak. Emiatt mérséklődött az érdeklődés a magyar baromfi iránt is. A hazai takarmánygabona-túltermelés miatt a baromfifelvásárlási ár csökkenhet az elkövetkező hetekben. Az már a kereskedőkön múlik, hogy ebből mennyit érzékelhetnek majd a vásárlók.

Magyarországon a kereskedelmi árrés alatta marad a nyugat-európainak, ahol elérheti a 50-60 százalékot is, míg itthon ez az arány legföljebb 20-30 százalék. Pillanatnyilag a magyarországi fölvásárlási árak meghaladják az Európai Unióban regisztrált átlagot.

Magyarországon az állami támogatással együtt 205-210 forintot kaphat a termelő az élő csirke kilójáért, míg Németországban ez átszámítva 198, Lengyelországban 209. Szlovákiában 198 forint az átlagos fölvásárlási ára az élő csirke kilójának. Ez a magas felvásárlási ár hosszabb távon nyilván nem tartható.

Takács László elmondta, idén először megelőzte a hazai sertéshúsfogyasztást a baromfi. Elsősorban a csirkét keresik a magyarok, ami 70 százalékot képvisel a teljes húsfogyasztásban. Egyre keresettebb a pulyka is, jelenleg már piaci részesedése eléri a 15-20 százalékot.

Bihari Tamás

(Népszava)