Használjon bankkártyát a nehéz eurós napok ellen

Vágólapra másolva!
Elsőként azok érzik majd saját bőrükön az euró valóságát, akik szilveszterkor vagy az új év első napjaiban utaznak az eurózóna államaiba. Az országok többségében még három hónapig kétféle pénznemben lehet fizetni, így a műveletek várhatóan kissé lelassulnak és bonyolultabbá is válhatnak. A bankkártya- használat segíthet az átállásban.
Vágólapra másolva!

A január elsejével életbe lépő úgynevezett kettős pénzügyi időszakban az euró és a megszokott nemzeti valuták is hivatalos fizetőeszköznek számítanak a 12 eurót bevezető országban. Az átmeneti időszak 10 államban február végéig tart, míg Írországban és Hollandiában csaknem egy hónappal korábban befejeződik. A kétféle valuta használata, illetve az euró bankjegyek és pénzérmék bevezetése kissé zavaros időszakot jelenthet a kiskereskedők és a fogyasztók számára is.

A Visa Internationalnál ezért azt tanácsolják, hogy ahol csak lehet, használjuk a bankkártyánkat. A kártyás fizetés és pénzfelvétel nem újdonság a magyar utazók számára, hiszen külföldön eddig is praktikusabb volt a plasztiklapot használni, mint kötegnyi készpénzzel utazni.

Fizetéskor nagyon fontos, hogy a blokkot, illetve az aláírandó bizonylatot elkérjük. Ellenőrizzük, hogy milyen valutában állapították meg az árat. A nemzeti valuták és az euró között átváltás árfolyamát évekkel ezelőtt rögzítették, így ezek minden kereskedőnél egységesek. Érdemes ezért még indulás előtt tájékozódni átváltási arányokról. Az árak, akár nemzeti valutában, akár euróba vannak feltüntetve, azonos értéket kell hogy képviseljenek.

Kártyás fizetés esetén a hó végi számlakivonatot is ellenőrizzük, mert amennyiben téves valutában - vagyis a vártnál nagyobb összeggel - terhelték meg a számlát, a bankokat általában két-hat hónap áll rendelkezésükre a jogos reklamációk érvényesítésére.

A kisebb értékek fizetésére érdemes az át nem váltott nemzeti valutákat kiadni, illetve euró készpénzt beszerezni. Jó szolgálatot tehet még az euró utazási csekk is.

Vonczem Gabriella

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Euró
(az Üzleti Negyed különkiadása)