Amerikai élelmiszer érkezett Kubába

Vágólapra másolva!
Amerikai cégek négy évtizede első ízben szállítottak élelmiszert a kereskedelmi embargóval sújtott Kubába. Vasárnap két teherhajó érkezett a havannai kikötőbe, fagyasztott csirkével illetve kukoricával megrakva.
Vágólapra másolva!

Az Express szombaton indult a Mississippi állambeli Gulportból Kuba partjai felé, ötszáz tonna fagyasztott csirkével. Az Ikan Mazatlán a louisianai New Orleans kikötőjéből futott ki még pénteken, 24 ezer tonnányi kukoricával.

A csirkerakományt a francia Louis Dreyfus cég amerikai leányvállalata, a kukoricát az Archer Daniels Midland amerikai agráróriás küldte a kommunista rendszerű szigetre, amely összesen 96 ezer tonnányi amerikai élelmiszert vásárolt.

A washingtoni kongresszus tavaly októberben lazította a Kubára kirótt kereskedelmi zárlatot, engedélyezve élelmiszer és gyógyszer eladását. Ezt az amerikai agrárlobby vívta ki. Kuba ugyanis évről évre külföldről szerzi be élelmiszer-szükségletének mintegy felét, és az amerikai gazdákat az embargó megfosztotta ettől az üzlettől. Havanna eleinte nem vette igénybe a felkínált lehetőséget, az - általa blokádnak nevezett - embargó teljes megszüntetését követelve, de a Michelle hurrikán november eleji pusztítása után meggondolta magát - emlékeztetett a dpa.

(MTI)