Olcsóbb az olaj a venezuelai elnök lemondása után

Vágólapra másolva!
Jelentősen - majdnem egy dollárral - csökkent az olaj világpiaci ára és emelkedtek a latin-amerikai kötvényárfolyamok, miután Hugo Chavez venezuelai elnök benyújtotta lemondását. A politikus azután távozott tisztségéből, hogy az általános sztrájk mellett a hadsereg is szembefordult vele. Venezuela a világ negyedik legnagyobb olajexportőre.
Vágólapra másolva!

Chavez lemondása után a Brent olaj hordónkénti ára májusi szállításra mintegy egy dollárral, 25,05 dollárra csökkent - írja a BBC. Szakértők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy néhány befektetési alap is profithoz kívánt jutni a többhónapos csúcsokat döntő olajárakból, ami szintén a hordónkénti ár csökkenéséhez vezetett.

Az OPEC illetékesei máris az olajárak jelentősebb esésétől tartanak: az olajkartell név nélkül nyilatkozó tisztségviselője elképzelhetőnek tartotta, hogy Pedro Carmona, a legnagyobb

venezuelai vállalkozószövetség elnöke, aki az ideiglenest kormányt vezeti, az olajtermelés növelésével kívánja feltölteni az államkasszát.

A latin-amerikai kötvénypiac is megnyugvással vette tudomásul az elnök távozását: a legnépszerűbb venezuelai államkötvény árfolyama 2,65 százalékkal erősödött - adta hírül a Bloomberg. A hírügynökségnek nyilatkozó egyik szakértő az árfolyam-emelkedést azzal magyarázta, hogy „Chavez lerombolta az ország infrastruktúráját”.

Venezuelában kedden általános sztrájk kezdődött, mert az elnök menesztette az állami olajtársaság vezetését.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Drágulhat az olaj a venezuelai általános sztrájk nyomán
(202. április 11.)