Megszűnhetnek a zaklató sms-ek

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió, az Európa Parlament szakbizottságának múlt héten elfogadott előterjesztése alapján a mobiltelefonokra kéretlenül küldött szöveges üzenetek betiltására készül - írja szerdai számában a Világgazdaság. A terv szerint a cégeknek engedélyt kell kérniük ügyfeleiktől az üzenetek küldéséhez.
Vágólapra másolva!

Az ügyfelek zaklatásának megelőzését célzó javaslatról májusban dönt a bizottság, ezt követően pedig az uniós tagállamok elé kerül jóváhagyásra. Ehhez hasonló tilalmat az elektronikus levelek esetében egyébként már életbe léptetett az unió.

A tervezet szerint a különböző cégeknek a jövőben engedélyt kell kérniük az ügyfelektől a kereskedelmi célú üzenetek küldéséhez. A mobilszolgáltatók sérelmezik, hogy a tervezet szerint a számítógépről küldött reklámüzenetek betiltása a tagországok hatáskörébe kerülne, a minden tagra kiterjedő egységes tilalom pedig csak a mobiltelefonról, faxról, vagy automata hívórendszerről érkező üzeneteket szabályozná.

A 159 európai mobilcéget tömörítő GSM Europe lobbiszervezet azt is nehezményezi, hogy a tervezet nem tesz említést a szöveget, hangot, képet, és videofelvételt egyesítő multimédiás üzenetekről, amelyek esetében pedig szintén szükség lesz szabályozásra a közeljövőben.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Sms-ben hívnak Fábry jobboldali akciójára
(2002. április 17.)

Hamis sms-en hívták tüntetésre a baloldali választókat
(2002. április 14.)