Vágólapra másolva!
A svájci Ciba finomvegyipari konszern tiszta nyeresége az első negyedévben 8 százalékkal 108 millió svájci frankra csökkent a múlt év azonos időszakának 118 milliárdjáról. A csütörtökön közzétett adatok szerint a vállalat pénzforgalmi többlete (EBIDTA) 300 millió svájci frankra esett az előző év első három hónapjában elért 338 millióról.
Vágólapra másolva!

Az értékesítés 6 százalékkal 1,81 milliárd svájci fogyatkozott a 2001 első negyedévében elért 1,93 milliárdról. A zürichi Kantonalbank szakértői 105 millió svájci frank nettó nyereségre, és 287 millió frank pénzforgalmi többletre számítottak az első negyedévben.

A cég reményei szerint az idén egész évben mind az értékesítés, mind a bevétel növekedni fog. A tavalyi utolsó negyedévben elért mélypont után az első negyedévben némi fellendülés tapasztalható az eladásokban és a vállalat nyereségességében is. A világpiaci körülmények stabilizálódtak, és néhány vonatkozásban már látni a gazdasági javulás jeleit - mondta Armin Meyer, a cég vezérigazgatója.

Az év második negyedében a piaci feltételek várhatóan továbbra is gyengébbek lesznek, mint 2001 második negyedében. Ez a tavalyi első félévhez képest valószínűleg alacsonyabb haszonrést és gyengébb értékesítést eredményez majd. A gazdasági fellendülés reményében az év egészére a cég ugyanakkor a tavalyinál erősebb értékesítést és több bevételt vár - tette hozzá Meyer.

A Ciba a tervek szerint az értékesítés növekedését a 2002-2005-ös időszakban évi 6 százalékra, a működési haszonkulcsot 20 százalékra akarja növelni. A Ciba csütörtök délben 124,25 svájci frank volt a zürichi értéktőzsdén vételi árfolyamon, a szerdai 125,0 frankos záró után.

(MTI)

Ajánlat:

Ciba Speciality Chemical Holding

Korábban:

Tavaly 39 százalékkal nőtt a svájci Ciba nyeresége
(2001. február 21.)