Lassan stabilizálódik a globális olajpiac

Vágólapra másolva!
Újabb biztató jelként értelmezték az első negyedévben "padlót fogott" olajpiacon a British Petrol óriásvállalat bejelentését, amely szerint a Mexikói-öbölben felfedezett mélytengeri olajmező, az Atlantis csaknem kétszer akkora, mint korábban gondolták.
Vágólapra másolva!

Egy évtizedig úgy tűnt, az olajmultik hiába fektettek be hatalmas összegeket a kezdetben ígéretesnek tetsző öbölbeli lelőhelyek feltárására. Hetekkel korábban ráadásul a Chevron Texaco is számottevő méretű olajmezőt fedezett fel a térségben, s elemzők szerint az új lelőhelyek, valamint a lassan magukhoz térő olaj- és gázárak kiránthatják végre a szektort a csaknem egy éve tartó válságból.

A brit olajmulti, a British Petrol (BP) tegnap megerősítette, hogy a 300 millió barrelnyi nagyságúra becsült, Atlantis névre keresztelt olajmező tartalékai az újabb próbafúrások eredményei alapján meghaladhatják az 575 millió barrelt. Az olajmező így a harmadik legnagyobb víz alatti lelőhely a Mexikói-öbölben. Az Atlantis lehetőségei újabb lökést adhatnak az 90-es években kezdődött mélytengeri olajkutatásoknak a Mexikói-öbölben, amelyek a kezdeti eufória után alig igazolták a társaságok reményeit.

Új olajmezők segítenek

A BP bejelentését ráadásul mindössze néhány héttel előzte meg a Chevron Texaco hasonló sikere: az úgynevezett Tahiti Prospect olajmező hasonló nagyságrendű felfedezésnek bizonyult, s így a Mexikói-öböl újra a mélytengeri olajkutatások egyik legfontosabb helyszínévé válhat.

A BP további pénzforrásokat hagyott jóvá a feltáráshoz, így az Atlantisban 44 százalékban társtulajdonos ausztrál BHP Billiton mellett a BP összesen 1 milliárd dolláros költséggel számol. A kitermelés 2005-ben indulhat meg az új olajmezőn.

Elemzők az új lelőhelyeket és a lassan, de biztosan felfelé araszoló földgáz- és olajárakat kedvező jelnek tekintik az első negyedévben kiábrándítóan rossz eredményeket produkáló szektor közép távú lehetőségei szempontjából. Az első negyedévben a BP 57 százalékos, a Shell 48 százalékos, az ExxonMobil pedig 58 százalékos nettó nyereségcsökkenésről számolt be, amivel még a középmezőnyben helyezkednek el a 20-90 százalékos vállalati profitvisszaesésekről beszámoló szektorban.

Stabilizálódhat a nyersolaj ára

Lord Brown, a BP vezérigazgatója a Financial Timesnak úgy nyilatkozott, hogy a következő negyedévben már stabilizálódó nyersolajárakkal számolnak. Az Olajexportáló Országok Szervezete (OPEC) a bevetett termelésvisszafogásokkal - a lassan meginduló világgazdasági fellendülés hatására növekvő kereslet mellett - felverte a nyersolaj árát, a közel-keleti politikai árdöntések hatása pedig eltúlzottnak bizonyult. A BP olajkitermelése az első negyedévben napi 1,989 millió barrellel nőtt, s Lord Brown szerint a kitermelés megindulása az új mezőkön Angolában, Norvégiában, Alaszkában és a Mexikói-öbölben ellensúlyozni tudta az OPEC-termelés visszafogását.

Szakértők szintén kedvező jelként fogadták a nyugati befektetői bizalom visszatérését az oroszországi olaj- és gáziparban. Az orosz olaj hosszú távon a közel-keleti olajkartellek alternatívája lehet, s többek között ezért volt fontos hír a francia TotalFinaElf nemrég tett bejelentése, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytatnak egy hatalmas szibériai olajmező 52 százalékának megvételére: a kitermelés megkezdéséhez itt 2,5 milliárd dolláros tőkére lenne szükség.

A British Petrol szintén alig néhány hete növelte jelentősen részesedését a nyolcadik legnagyobb orosz olajvállalatban, a Szidankóban, a Royal Dutch/Shell Group és az Exxon Mobil pedig Kelet-Oroszországban, a szahalini térségben vesznek részt további óriási olajkészletek feltárásában.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

OPEC

Korábban:

Nem lesz olajfúrás Alaszkában
(2002. április 19.)

Venezuela: Chavez visszatért, 4 százalékkal drágult az olaj
(2002. április 15.)

Irak egy hónapra felfüggeszti olajexportját
(2002. április 8.)