Paribas: közel 20 százalékkal csökkent a profit

Vágólapra másolva!
A francia BNP Paribas óriásbank kedden hozta nyilvánosságra, hogy tiszta nyeresége az idei első negyedévben 1,02 milliárd euró volt, 18,6 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi első negyedévben, elsősorban a befektetésibank-részleg visszaesése miatt.
Vágólapra másolva!

Lakossági üzletága mentette meg a nagyobb eredményromlástól a Paribas-t. A piaci tőkeértékre legnagyobb euróövezeti bank nettó bankbevételei 1,3 százalékkal 4,4 milliárd euróra zsugorodtak az első negyedben az egy évvel korábbihoz képest. Bruttó működési eredménye 3,6 százalékkal romlott, 1,67 milliárd euróra. Lakossági üzleti tevékenysége 5,5 százalékkal 633 millió euróra nőtt a negyedéves összevetésben, az összeg rekordot jelent a bank történetében.

A bank nem csupán a nagy nemzetközi nagybankokhoz képest adhatott számot jó eredményekről, hanem megelőző negyedévi teljesítményéhez viszonyítva is, hiszen 2001 utolsó negyedénél nagyobbak lettek bevételei, miközben költségeit sikerült mérsékelnie. Egy elemzői vélemény szerint ennek alapján az év további részében bevételeinek további növekedésére lehet számítani. A BNP Paribas és a többi francia nagybank, a Société Générale, a Crédit Lyonnais és a Crédit Agricole annak köszönheti viszonylagos sikereit a Deutsche Bankhoz vagy a svájci UBS-hez és a Credit Suisse csoporthoz képest, hogy kínálatuk széleskörű, jobban megoszlik a lakossági banktevékenység, a befektetési bank és a vagyonkezelés között. A német és a svájci bankoknál a befektetési banki túlsúly hátrányos volt az elmúlt év tőkepiaci megpróbáltatásai közepette.

A BNP Paribas-nál a vagyonkezelés és a biztosítás 9,3 százalékos többletet hozott, ám a befektetésibank-üzletág adó előtti eredménye 25,1 százalékkal csökkent. A bank eredményeihez hozzájárult, hogy az Egyesült Államokban terjeszkedésbe kezdett a múlt évben, és további fejlődését segítheti, hogy a közelmúltban a vonali tevékenységének bővítéséhez egy német vonali tőzsdeügynökség megvételét jelentette be. A BNP Paribas 300 millió eurót különített el kockázati tartalékába, itt a növekedés csaknem 34 százalék. Ez a tétel is jelentősen terhelte eredményét.

(MTI)

Ajánlat:

BNP Paribas

Korábban:

Növekvő nyereség a BNP Paribas Hungáriánál
(2002. március 5.)