A külföld eladja magyar részvényeit

2002.08.26. 16:57

A második negyedévben az állampapírpiacon a korábbi negyedéveket meghatározó folyamatok maradtak érvényben, az egyes szektorok részarányaiban lényeges változások nem következtek be. A tőzsdei részvények esetében a külföldiek nettó eladók voltak (szemben az előző két negyedévvel), ezzel párhuzamosan tovább folytatódott a háztartások részvényeladása. A pénzügyi vállalatok (elsősorban a biztosítók és nyugdíjpénztárak, valamint a befektetési alapok) léptek fel jelentős részvényvásárlóként.

Az állampapír-állomány piaci értéken 1,5 százalékkal csökkent 2002 második negyedévében. Ezt főleg az MNB-kötvények állományának jelentős (64 százalékos) csökkenése okozta, de mérséklődött a forgalomban lévő államkötvények mennyisége is. A kincstárjegyek állománya piaci értéken közel 7 százalékkal emelkedett a negyedév során - adta hírül az MNB.

A befektetési jegyek állománya nettó eszközértéken a második negyedben 2,6 százalékkal növekedett. Az egyes tulajdonosi szektorok részesedése az előző negyedévekhez képest csekély mértékben változott. A háztartások, illetve a helyi önkormányzatok arányának kismértékű csökkenésével az egyéb pénzügyi közvetítők súlyának növekedése áll szemben.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

MNB 

Korábban:

Változatlan a jegybanki alapkamat
(2002. augusztus 5.)