Lakástakarékok felemás féléve

Vágólapra másolva!
Az új szerződéseket tekintve jól alakult a lakás-takarékpénztárak első féléve, de az ügyfelek elsősorban a betétek hozama miatt térnek be. A lakáskasszák eredményességéhez elengedhetetlen hitelezés viszont döcög, mert a kamatok nem versenyképesek a jelzálog alapú lakáshitelekével. Az elmaradó jövedelmek miatt a piacon elkezdődött a koncentráció, a legkésőbb piacra lépett Otthon Lakástakarék-pénztár megszűnik, ügyfélállománya szeptember 1-jétől átkerül a Lakáskasszához.
Vágólapra másolva!

Az előző félév 58 milliárd forintjával szemben 102 milliárdot tett ki az első hat hónapban kötött új lakás-takarékpénztári megállapodások szerződéses összege. Mint a Fundamentánál elmondták - egyre nagyobb értékű szerződéseket kötnek az ügyfelek, az átlagos szerződéses összeg náluk a tavalyi 800 ezerről 1,2 millió forintra nőtt. Sokan csak úgy tudják kihasználni az összegben behatárolt állami támogatást, ha gyerekeik nevére is kiállítanak szerződéseket. A szabályozás következtében azonban a szerződések felhasználásánál a gyermek is tulajdont szerez.

A lakás-előtakarékossági betétek kelendőségét a csökkenő piaci kamatszint magyarázza, amelynek következtében a változatlan állami támogatás mellett is egyre kedvezőbbé válnak a hozamok. Az OTP Lakás-takarékpénztárnál ezzel magyarázták, hogy bár a bankcsoporton belül a jelzálog alapú lakáshitel jóval kedvezőbb finanszírozási lehetőséget kínál, mégsem vesztették el az ügyfeleket. Az OTP Lakás-takarékpénztár adatai szerint 2002 első felében körülbelül ezerrel kötöttek több új szerződést, de a 43 ezret valamivel meghaladó darabszám 60 százalékkal nagyobb szerződéses összeget jelentett, azaz 2001 első felének húszmilliárdjával szemben 32 milliárdot. A folyósított hitelek összege viszont elmarad a lehetőségtől, 2001 novemberétől 2002 június végéig 4,5 milliárdot tett ki, miközben a kiutalás keretében kifizetett megtakarítás 15 milliárd forint volt. (A szabályozás szerint az előtakarékosság, az állami támogatást és a kettőre adott 3 százalékos betéti kamatot tartalmazó megtakarítással egyező összegben vehetne fel az ügyfél hitelt.)

A gyenge hitelkereslet rontja a lakáskasszák jövedelmezőségét. Így a lakás-takarékpénztárak arra kényszerülnek, hogy saját lakás-előtakarékossági terméküket a kedvezményes jelzáloghitelekkel kombinálják. Pénzintézeti csoporttagként pedig megtehetik, hogy inkább a banki lakáshitelt ajánlják sajátjuk helyett.

Papp Emília

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Ingatlan
(az Üzleti Negyed rovata)