Aggodalmak a japán bankreform miatt

Vágólapra másolva!
A japán kormány bejelentette, hogy jövő héten hozza nyilvánosságra a régóta várt bankreform-tervet ami az ország komoly deflációs problémáit szándékozik megoldani. A bankok nincsenek elragadtatva a reformtól, ami politikai bonyodalmakat is okozott a szigetországban.
Vágólapra másolva!

A tervezetet jövő hét közepén szándékoznak nyilvánossá tenni, és szakértők szerint az új reform nem lesz olyan szigorú, mint amit Takaneka Heidzo gazdasági miniszter előzetesen javasolt. A japán bankok így is azzal fenyegetnek, hogy jogi lépéseket tesznek, ha a reform nem megfelelő a számukra, írja a BBC News Online. A reform nyilvánosságra hozását emiatt, és a Liberális Demokrata Párt ellenállása miatt napolták el.

A tervezet szigorítaná a rossz hitelkihelyezések kritériumait. A japán bankrendszert fojtogató hitel-válság kezelési módjáról jó ideje folynak a viták Tokióban. A kormány esetleges kemény fellépésének körvonalazódó kilátásai többévi mélypontokra sodorták a részvényárfolyamokat, mert a befektetők a hitelezési gyakorlat szigorodása miatt vállalati csődhullámtól tartanak. A banki hiteleket 50 billió jenre becsülik, ám egyes szakérők szerint az összeg ennek akár négyszerese is lehet.

A japán pénzügyminiszter már szeptember végén közölte, hogy - erős feltételekkel - pártolná a rossz kinnlevőségek hegye alatt roskadozó japán bankszektor közpénzekkel történő megsegítését. A Fitch nemzetközi hitelminősítő szerint azonban a japán bankrendszer érdemi szanálása az éves japán hazai össztermék 10 százalékát is felemésztheti. A cég szerint a nem teljesítő hitelek problémájának végleges megoldására és a japán bankrendszer visszatőkésítésére 40-50 ezer milliárd jent - 328-410 milliárd dollárt - kellene fordítani.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Japán pénzügyminisztérium

Korábban:

Meglendült Japán külkereskedelmi többlete
(2002. október 24.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Problémás emberek