A vállalkozók stabilitást várnak az új kormánytól

Vágólapra másolva!
Öt vállalkozói érdekképviselet azt várja az alakuló kormánytól, hogy olyan programot alkosson, amelyik erősíti a gazdaságban megindult pozitív folyamatokat, javítja az ország versenyképességét, ugyanakkor rövid és hosszú távon is biztosítja a makrogazdasági stabilitást.
Vágólapra másolva!

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a Bankszövetség, a Joint Venture Szövetség valamint a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társasága kedden juttatta el a távirati irodához azt a közleményét, amelyik szerint az új kormányprogramnak a magyar gazdaság valós tehervállaló képességéhez kell igazodnia.

A vállalkozói szféra szerint a programban változásra, szemléletváltásra, egyértelműen kijelölt prioritásokra, határozott irányításra, gazdasági hozzáértésre, és a gazdaság szereplőivel folytatott párbeszédre, együttműködésre van szükség.

A gazdaság szereplői azt várják a kormányzattól, hogy a reálszférára vonatkozó döntéseket mentesítse a politikától, a politikai ígéreteknél és a döntéshozatalnál pedig vegye figyelembe a gazdasági realitásokat és közgazdasági törvényszerűségeket.

Kívánatosnak tartanák, ha a társadalmi-gazdasági életben átláthatóvá válna a szabályozás, és kiszámíthatóvá tennék a változásokat. Ezért azt kérik az új kormánytól, hogy a vállalkozói szféra bevonásával határozza meg és tegye közzé a szabályozási változások feltételeit, valamint a feltételekben való elmozdulás esetén a beavatkozás paramétereit.

Az öt vállalkozói érdekképviselet közleménye utal arra is, hogy 2003 harmadik negyedévétől viszonylag kedvező tendenciák érvényesülése tapasztalható a magyar gazdaságban, ami rövidtávra megalapozhatja a külső és belső egyensúlyi folyamatokat, az infláció javulását, illetve visszafogottabb emelkedését, s a kamatok további csökkentését.

Véleményük szerint hosszabb távon azonban más a helyzet, hiszen a nagyléptékű gazdasági reformok még mindig váratnak magukra. A gazdaság szereplői azt várják a jegybanktól és a monetáris tanácstól, hogy a fent megfogalmazott prioritásokat támogassa és helyezze a monetáris politika középpontjába.